latinica  ћирилица
24/01/2021 |  17:28 ⇒ 17:28 | Аутор: СРНА

Перовић: Ђукановић неуморан у продубљивању подјела

Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић изјавио је данас да је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић неуморан у прављењу и продубљивању подјела.
Гојко Перовић (фото: istokrs.com) -
Гојко Перовић (фото: istokrs.com)

- Није разумио грађане државе чији је предсједник, као што не разумије сопствену црногорску историју - рекао је Перовић за Срну.

Он је оцијенио да антицрквени тонови који су се данас могли чути са Конгреса Ђукановићевог ДПС-а збуњују људе, свађају браћу и наносе друштвену штету.

Перовић је навео да је Српска православна црква, иако има национални предзнак, црква свих вјерника без обзира на њихову нацију.

- Тако је и Црна Гора држава свих њених грађана, без обзира на њихов идентитет - рекао је Перовић.

Он је поручио да СПЦ има јасан и недвосмислен континуитет са црквом из Краљевине Црне Горе, која је била и светосавска и видовданска и која је чувала јасну оријентацију ка обнови јединства са Пећком патријаршијом, које се и десило и које су подржали сви њени свештеници, владике и монаси.

Перовић је истакао да Цркву не занимају идентитетске подјеле, јер је она отворена за све људе добре воље.

Предсједник ДПС-а Мило Ђукановић оптужио је данас Србију да "угрожава суверенитет својих сусједа по истом рецепту из деведесетих", а Српску православну цркву назвао је "најопакијим инструментом великосрпског национализма".