latinica  ћирилица
24/01/2021 |  19:02 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Бранка Бакшић Митић у мисији несебичне помоћи угроженима у Глини (ВИДЕО)

Тешко вријеме изњедри хероје! Након земљотреса у Хрватској, бројни грађани, волонтери, чланови разних организација показали су хуманост, пружајући несебичну помоћ угроженима, често ризикујући и сопствени живот.
Бранка Башић Митрић - Фото: РТРС
Бранка Башић МитрићФото: РТРС

Тако је у региону посебну пажњу изазвао ангажман замјенице градоначелника Глине из реда српског народа, Бранке Бакшић Митић.

Од првог дана је на терену и даје немјерљив допринос настојању да сваки гррађанин, који је остао без крова над главом, буде збринут.

- То је човјек да га нема у овом крају. Ја таквог још нисам упознала. Откако ми је син умро, Бранка је десна рука за моју кућу - прича Стана Бјелајац из Мајске Пољане.

Упитате ли неког из Глине и околине за Бранку Бакшић Митић, одговор ће углавном бити овакав.

Након земљотреса у којем су изгубили домове, Бранка је међу првима прискочила у помоћ. Катастрофа је затекла у Мајским Пољанама, гдје је свједочила ужасним сценама.

- Ја сам била с мајком којој је син нажалост био под рушевинама, и три и по сата сам с њом чекала да га изваде ван. Један син се успио извући и изаћи из куће, и мислим да су то ствари које нећу до краја свог живота заборавити - прича Бранка.

Све то дало јој је додатну снагу да истраје у напорима да сваки становник Глине који је остао без крова над главом добије стамбени контејнер.

Три седмице је на терену. Обилази порушена села, увијек је доступна и стиже свуда.

- Ја само хоћу да им помогнем и да се што прије уселе у своје куће и да се што прије заврши ова хаварија која нас је задесила. Ово подручје Баније ништа није заобишло. Ни ратови, ни потреси - додаје Бранка.

Иако је њен хуманитарни рад дошао до изражаја након земљотреса, Бранка Бакшић Митић становницима Глине помаже већ три године. Обилази старе, немоћне и сиромашне, и пружа им пријеко потребну подршку и помоћ, али и "чашицу разговора" што је често и најважније.

- У те три године је нон - стоп обилазила моју дјецу, шта год им је треба она је купила, мада су дјеца ко дјеца, имају посебне жеље. Бранка је њима то све успјела набавити, без иједне куне - наставља причу Стана Бјелајац.

У Глини је зову и "жена која доноси свјетло", јер се годинама бори да повратници из околних села напокон добију струјне прикључке.

- Сви који су прије рата имали струју не би је смјели поново плаћати. Ја сам прије двије године постала замјеница градоначелника и кад сам обишла цијели терен, око 10 породица није имало струју - каже Бранка.

ахваљујући њеној иницијативи "Људи за људе", становницима глинских села подијељено је више од 80 пећи и осталих потрепштина.

За хуманитарни рад, Бранка Бакшић Митић награђена је признањем "Понос Хрватске".