latinica  ћирилица
24/01/2021 |  19:03 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Интензивни радови на изградњи болнице у Добоју (ВИДЕО)

Изградња нове болнице одвија се предвиђеном динамиком и до средине године требало би да буде завршена цијела конструкција зграде. Упоредо са градњом, болница бије битку са пандемијом вируса корона, за шта је добила и високо признање предсједнице Републике Српске.
Добој: Изградња болнице - Фото: РТРС
Добој: Изградња болницеФото: РТРС

При крају је изградња темеља нове болнице. Иако су зимски дани, на градилишту све иде по плану.

- Што се тиче градње ево имамо изливиање још једне темељне плоче, онда крећу даље радови, завршавамо са темељењем и настављамо са осталим радовима. Динамика је у складу са планом који је извођач радова дао, тако да средином године очекујемо да ћемо имати читаву конструкцију изграђену - каже Младен Гајић, директор ЈЗУ Болница "Свети апостол Лука" у Добоју.

Задовољан је и ресорни министар. За кратко вријеме градилиште је обишао по други пут.

- Наравно да сам задовољан, ево данас код мог другог доласка опет излијевање плоче што су најважније активности по питању самих темеља болнице. Завршетком овог дијела посла настављамо даље, аоно што је важно јесте да нас вријеме послужи - истакао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Док радови на изградњи нове болнице напредују, у старом објекту љекари битку бију са вирусом корона. На опаку болест нису имуни ни здравствени радници.

- Од почетка пандемије корона вируса 165 наших радника је заражено овим вирусом, што чини око 20 посто укупно наших запослених радника. Имамо заражених и љекара и медицинских сестара и техничара, али и помоћнг особља које је било у улози пружања помоћи зараженим пацијентима - појаснио је Гајић.

Због пожртвованости у лијечењу заражених и борбе против пандемије, добојску болницу одликовала је предсједница Републике Серпске Жељка Цвијановић.

Свака здравствена установа у епидемији је стуб здравства, каже министар.

- Свакако болнице и јесу поднијеле највећи терет заједно са Фондом здравственог осигурања, Институтом за јавно здравство али не искључујемо ни домове здравља који су имали своју улогу - додаје Шеранић.

До сада ниједан здравстени радник ове установе није преминуо од посљедица ковида, а након опоравка сви су се враћали да би наставили започету борбу против опаке заразе.