latinica  ћирилица
24/01/2021 |  19:06 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Зашто Сарајеву смета изградња споменика српским жртвама? (ВИДЕО)

На иницијативу Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, у Источном Сарајеву, уз ентитетску линију, биће постављени споменици посвећени Србима убијеним у Другом свјетском рату, српским жртвама у Отаџбинском рату, али и сарајевским улицама чији су српски и антифашистички предзнак тамошње власти избрисале.
Споменик И.Сарајево - Фото: РТРС
Споменик И.СарајевоФото: РТРС

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић најављује широку јавну расправу о изгледу, садржају и локацији тог меморијала.

Најава изградње изазвала је бурна реаговања у Сарајеву.

Извјесно је да ће споменици бити изграђени на дијелу постојећег комплекса на Врацама, који је кататарски у власништву Републике Српске.

У одабиру локације пресудна је близина саобраћајнице, којом свакодневно пролазе и страни гости, што је прилика да се упознају са истином о страдању сарајевских Срба у протеклом вијеку.

- Оно што је важно јесте то да ће споменици бити исписани на енглеском и српском језику. С обзиром на то да тим путем на Јахорину и Требевић иду дипломате, ми желимо на овај начин упазнамо свјетску јавност о томе шта се дешавало са Србима - каже Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

- Коначно желимо да обиљежимо и изградимо једно мјесто као подсјећање на све жртве које су дали Срби у претходним ратовима. Ова локација која се налази у Врацама, у дијелу који се налази у општини Источно Ново Сарајево, може бити једна од локација - истако је Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева.

Идеја се наметнула након вишегодишњег одбијања федералних и кантоналних власти у Сарајеву да обиљеже локалите гдје су убијани Срби у протеклом рату: у Добровољачкој, Великом парку, логору у бившој касарни Виктор Бубањ, на Казанима и другим стратиштима.

- Никада нам нису дали. И позивам људе у Федерацији да разумију да је ово изградња споменика на територији Републике Српске и да не треба о томе да брину - додаје Радановић.

Ипак "брину".

Најављену градњу оцјењују непотребном, јер већ постоји спомен - комплекс гдје је уписано близу 11. 000 имена.

Постоји, али без навођења националности и пуне истине о масовном страдању Срба и Јевреја од усташког терора у периоду 41-45. и Срба од власти РБиХ 92-95.

- Свакако да ће овдје бити укључена Влада и ресорно Министарство рада. Цијеним да ће нам требати једно пола године да све то припремимо и кренемо у изградњу - додаје Ћосић.

Почетком наредне седмице у Источном Сарајеву биће организован први састанак, на коме ће се прецизирати локација, расписати јавни позив за израду идејног рјешења споменика и утврђивање текста, који мора јасно да истакне ко су били окупатори, али да не прећути истину о учешћу друга два народа у сатирању српског народа у Сарајеву у прошлом вијеку.

Незванично, идеју су подржали бивше Сарајлије Емир Кустурица и Ненад Јанковић, алијас Неле Карајлић.