latinica  ћирилица
24/01/2021 |  19:11 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Реконструкција Храма рођења Пресвете Богородице на Мегдану у Вишеграду (ВИДЕО)

У Храму рођења Пресвете Богородице на Мегдану у Вишеграду у току је реконструкција храма старог 136 годинa. Радови се изводе у неколико фаза, а тренутно се осликава унутрашњост цркве.
Иконописање - Фото: РТРС
ИконописањеФото: РТРС

Након реконструкције пода и зидова храма, увођења гријања, осликан је олтар, а сада се наставља иконописање.

- Кренули смо са другом фазом осликавања брода цркве. Тренутно је осликана лијева страна, за који дан крећемо са осликавањем десне стране.Осликавање врше Драго Вучић из Билеће , Бранислав Ковачевић из Пала, монах Серафим из манастира Добрунска Ријека, заједно са теологом Миланом Лукићем - каже Александар Топаловић, протојереј-ставрофор.

У осликавању православних храмова постоје канони који се морају поштовати и по тим канонима је урађен пројекат који је одобрио епархијски управни одбор Митрополије дабробосанске.

По завршетку фрескописања, реконструкција Светог храма биће настављена чим временски услови буду дозволили.

- Крећемо у спољашњу обнову фасаде и звоника, тако да би овај храм, који је један од најстаријих на подручју Вишеграда, послије манастира у Добруну, био комплетно обновљен и реновиран - додаје протојереј-ставрофор.

У Андрићграду је у току изградња звоника у Храму Светог цара Лазара и косовских мученика, а чим се прикупе неопходна средства наставиће се са фрескописањем у унутрашњости храма.