latinica  ћирилица
24/01/2021 |  21:13 | Аутор: РТС

Премијерка Шкотске: Тражићемо правни оквир за независност

Премијерка Шкотске Никола Старџон оптужила је Бориса Џонсона да се "плаши демократије" и рекла да ће тражити "правни референдум" о незвисности Шкотске.
Никола Старџен - Фото: getty
Никола СтарџенФото: getty

Прва министарка Шкотске тврди да се британски премијер "плаши пресуде и воље шкотског народа" због његовог одбијања да пристане на још једно гласање о независности.

Шкотска национална странка открила је "мапу пута за референдум", износећи план од 11 тачака о томе како намјеравају изнијети своје планове за друго гласање.

Странка жели да се након пандемије одржи "правни референдум" ако након мајских шкотских парламентарних избора буде постојала већина која је за независност.

"Мапа пута" за референдум о независности Шкотске 

"Мапа пута" такође наводи да ће се било којем покушају владе Велике Британије да оспори законитост референдума "енергично успротивити".

Џонсон је раније рекао да би између посљедњег гласања о независности Шкотске 2014. и било ког будућег требало да прође бар 40 година.

- Он се плаши демократије. Сада анкете показују да већина људи у Шкотској жели независност. Ако СНП побиједи на шкотским изборима за неколико мјесеци с предлогом да се људима да тај избор, који би то демократа могао томе стати на пут. Борис Џонсон се очигледно само плаши пресуде и воље шкотског народа - рекла је Никола Старџон, преноси Скај Њуз.

Упитани да ли ће тражити "домаћи шкотски референдум", чак и ако га одбије Џонсонова влада, Старџонс каже да "желим да имам легални референдум". 

- Ако ми дају то овлашћење, то је оно што намјеравам да урадим - да имам легални референдум, да људима у Шкотској дам право на избор. То је демократија. Не ради се ни о ономе што ја желим ни о ономе што жели Борис Џонсон - рекла је премијерка Шкотске.