latinica  ћирилица
25/01/2021 |  08:28 ⇒ 08:30 | Аутор: РТРС

Кабаретска представа Едит Пјаф поново у Банском двору

Због великог интересовања публике, кабаретска представа Едит Пјаф која је ауторски пројекат глумице Ђурђе Вукашиновић на репертоару је и ове године, а биће изведена вечерас у 20 часова у Концертној дворани Банског двора.
Ђурђа Вукашиновић - Фото: РТРС
Ђурђа ВукашиновићФото: РТРС

Због тренутне епидемиолошке ситуације број мјеста у публици за сваки програмски садржај је ограничен. Обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу.

Едит Пјаф не само да слови за једну од најбољих француских пјевачица, она представља француску националну музичку икону.

Деценијама су њен лик и дјело предмет инспирације и пажње многих умјетника, како у свијету, тако и код нас. Главни показатељ бесмртности њеног лика и свевремености њеног ђела јесте награда Оскар која је припала, тада младој глумици, Марион Котијар 2008. године за тумачење лика Едит Пјаф у филму "Живот у ружичастом".

Едит Пјаф је носилац трагичке кривице: дјетињство проводи као сироче у борделу очеве мајке и на улицама Париза. Умире јој трогодишња кћерка. У авионској несрећи губи Марсела Сердана у тренутку када њихова романса досеже врхунац. Страдалнички пут њене душе у потрази за љубављу је катарзичан, антички трагичан, такође узвишен и нестваран, поетски танан и суптилан.

Ова кабаретска представа не поставља питање о вјечитој проблематици смисла човјековог егзистирања, већ поставља хипотезу наводећи гледаоца да је сам потвди.

Након овог комада гледалац не одлази са низом питања који воде у бесмисао, већ одлази са одговором који открива смисао. А смисао је чиста љубав која нуди слободу.

Ђурђа Вукашиновић, рођена 17. 09. 1986. године у Новој Градишци.

Гимназију, друштвено – језички смјер, завршила је у Суботици. Дипломирала је глуму у класи професора др Владимира Јевтовића. Мастер из глуме завршила је у класи професора Ненада Бојића представом "Едит Пјаф" бранећи тезу "Полицентричност глумца".

Носилац је црног појаса I ДАН у каратеу. За потребе представа свира гитару, укулеле, фрулу, кавал и хармонику. Бави се пјевањем традиционалних пјесама са Балкана, те руских и ромских пјесама, као и француских шансона.Играла је на свјетским сценама: у Паризу, Измиру, Санкт Петербургу, Братислави, Солуну&хеллип;Стални је члан Ђечијег позоришта Републике Српске у Бањалуци.

Добитница је неколико значајних награда. На Фестивалу младог глумца "Заплет", Бањалука 2009. године добила је награда за најбољу глумицу за улогу Пандоре у представи "Тајни дневник Адријана Мола". У Источном Сарајеву на ЛУТ ФЕСТУ, 2013. године добија специјалну награду за улогу Тобија у представи "Бајка о псићу".

Године 2019. на Међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици добија награду за глумачко/аниматорско мајсторство за улогу Јежурка у представи "Јежева кућица".

Оснивач је Музичког театра "Мачак".