latinica  ћирилица
25/01/2021 |  08:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Бајден укинуо Трампову одлуку и увео своју

Предсједник САД поново увео рестрикцију уласка у САД за већину особа које нису Американци, а долазе из Велике Британије, Бразила, Ирске и већег дијела Европе.
Џо Бајден (фото: twitter.com/thecableng) -
Џо Бајден (фото: twitter.com/thecableng)

Нови амерички предсједник ће проширити те забране такође на особе које су недавно биле у Јужној Африци због информација о појави нових, преносивијих сојева вируса корона у САД, рекао је званичник Бијеле куће.

Бајденова одлука спада у оквир плана нове администрације за борбу против вируса корона који се разбуктао у САД, најтеже погођеној земљи на свијету по броју случајева заразе (25,1 милион), и по броју умрлих - више од 419.000.

Он је у петак оцијенио да број умрлих од вируса корона у САД треба да буде знатно мањи од 600.000.

Већ првих дана од ступања на дужност у сриједу Бајден је заоштрио прописе о ношењу маски и наредио карантин за особе које долазе у САД авионом.

Доналд Трамп је посљедњих дана на власти објавио да ће бити укинуте забране уласка у САД за путнике из већег дијела Европе и Бразила, али је Бајденова администрација саопштила да ће одмах поништити ту наредбу која је требало да ступи на снагу 26. јануара.

Трамп је 31. јануара 2020. објавио прву забрану уласка путницима из Кине у земљу да би се зауставило ширење вируса корона. Та забрана проширена је на европске земље 14. марта.