latinica  ћирилица
25/01/2021 |  13:10 ⇒ 17:52 | Аутор: РТС

Светислав Басара добитник НИН-ове награде

Шездесет седми добитник Нинове награде је Светислав Басара за роман "Контраендорфин".
Књига Светислава Басаре - Фото: Screenshot
Књига Светислава БасареФото: Screenshot

Светислав Басара је аутор више од 40 књижевних радова, романа, новела, књига прича, есеја, драма и кореспонденције (у два тома са Миљенком Јерговићем).

За роман "Фама о бициклистима" добио је Награду Жељезаре Сисак. Добитник је Нолитове награде за књигу "Монголски бедекер".

Роман "Успон и пад Паркинсонове болести", у издању београдске издавачке куће Дерета, донио му је Нинову награду за роман године 2006, као и награду Народне библиотеке Србије за најбољу књигу од 25 најчитанијих у мрежи народних библиотека Србије у 2008. години и награду "Лаза Костић" 2007. године.

За роман "Анђео атентата", који је објавила Лагуна, добио је 2015. године награду Српског књижевног друштва "Биљана Јовановић" и награду "Исидора Секулић".

Први је добитник награде Фонда "Борислав Пекић". Као колумниста листа Данас, добио је 2010. године награду "Станислав Сташа Маринковић".

Његов роман "Мајн кампф" ушао је у најужи избор за Нинову награду 2012. године. 

Басара је био амбасадор СР Југославије од 2001. до 2005. године на Кипру. 

У најужем избору за Нинову награду нашли су се романи: "Слобода говора" Владана Матијевића, "Што на поду спаваш" Дарка Цвијића, "Људи без гробова" Енеса Халиловића, "Прекрасне рушевине" Сава Стијеповића, "Ништа није ничије" Бојана Савића Остојића и "Под оба сунца" Огњена Спахића.

НИН-ов жири је био у саставу: Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић и Теофил Панчић.

Ове године, због епидемиолошке ситуације, проглашење добитника најзначајнијег књижевног признања за роман написан на српском језику, организовано је онлајн.