latinica  ћирилица
25/01/2021 |  14:37 ⇒ 14:54 | Аутор: СРНА

Бањалука: Уручене Светосавске награде најбољим основцима и средњошколцима

Град Бањалука традиционално је, поводом школске славе Светог Саве наградио најбоље ученике 29 бањалучких основних и 17 средњих школа са по 150, односно 200 КМ и књигом "Бан Милосављевић" аутора Зорана Пејашиновића.
Уручене Светосавске награде најбољим основцима и средњошколцима - Фото: РТРС
Уручене Светосавске награде најбољим основцима и средњошколцимаФото: РТРС

Ученик четвртог разреда бањалучке Гимназије Сергеј Крчмар нагласио је велики значај образовања и да су друштва у којем је било цијењено одувијек била напреднија.

Крчмар је изразио задовољство што је примио Светосавску награду, те истакао да планира да упише факултет, а потом да се запосли у Бањалуци.

У име основаца Граду је захвалила ученица осмог разреда Основне школе "Ђуро Јакшић" Патриција Ерак, истичући да ученицима Светосавска награда много значи.

Она је новинарима рекла да је Светосавска награда подстрек да се и даље труде тим прије јер је признање названо по једном од наших највећих светитеља.

Награђени Алекса Ољача ученик четвртог разреда Медицинске школе је рекао да за њега Светосавска награда представља одраз његовог рада током свих година школовања. Он је рекао да планира остати у Бањалуци и покушати уписати Медицински факултет.

Светосавске награде ученицима је уручио градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

- Они су својим радом показали своју посвећеност и преданост нашој земљи и нашем граду, а ми то треба да вреднујемо - рекао је Станивуковић.

Бањалучке основне школе у школској 2020/21. години похађа 16.328 ученика, док се у средњим школама школује 9.116 ученика.