latinica  ћирилица
25/01/2021 |  15:13 ⇒ 15:23 | Аутор: СРНА

Смањен број кривичних дјела, биће настављено опремање полиције

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је данас да је у Српској прошле године евидентирано 7.211 кривичних дјела, што је за 5,3 одсто мање него у 2019. години.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

- Број кривичних дјела је смањен добрим радом полиције, али и због специфичности које су проузроковане пандемијом вируса корона - рекао је Лукач након сједнице проширеног колегијума министра унутрашњих послова на којој је анализиран рад Министарства унутрашњих послова у прошлој години.

Он је истакао да је у прошлој години повећан проценат расвијетљености кривичних дјела и да је у свим областима криминалитета забиљежена стопа смањења.

Лукач је оцијенио да су припадници МУП-а Српске прошле године успјешно извршили постављене задатке у борби против пандемије вируса корона.

- Наши припадници су имали додатни ангажман, а један од њих је био и спровођење полицијског часа. Успјешно су одговорили свим задацима, иако смо имали прилично велики број припадника који су били заражени вирусом корона - подсјетио је Лукач.

Говорећи о безбједности у саобраћају у прошлој години, Лукач је навео да је било 9.070 саобраћајних несрећа, односно незгода, што је мање за 11,1 одсто у односу на 2019, као и да је у несрећама погинуло 101 лице.

Према његовим ријечима, то је најмањи број погинулих лица у току једне године.

- На мањи број саобраћајних несрећа утицао је добар рад полиције, али и техничке могућности које имамо, јер су у 43 локалне заједнице постављене или ће бити постављене сигурносне камере, свака полицијска управа има пресретаче, али и савремене радарске системе - навео је Лукач и додао да ће у Бањалуци бити постављено више од 300 сигурносних камера, с циљем унапређења безбједности.

Он је нагласио да ће у згради МУП-а бити отворен савремени центар у коме ће се документовати све што се ради на терену и позвао возаче да поштују саобраћајне прописе, али и да возила региструју на вријеме како би избјегли плаћање казни.

Према његовим ријечима, возачима који буду имали велики број казни које не плаћају биће одузимана возила.

Лукач је навео да МУП Српске школује млади кадар, јер је подмлађивање полиције стратешки пројекат.

- Сада нам ратна генерација полицајаца одлази у пензију и зато морамо да подмлађујемо кадар. Ове године имамо 350 кадета на Полицијској академији, а укупно ћемо имати одшколованих 1.450 полицајаца од којих је 1.100 у систему рада. Имаћемо и нови објекат полицијске академије чија градња би требало да буде завршена до краја ове године - рекао је Лукач.

Он је напоменуо да ће уз подршку Владе Српске, без обзира на ограничена материјална средства, бити настављено опремање полиције.