latinica  ћирилица
25/01/2021 |  15:56 | Аутор: СРНА

Брисел ће се уздржати од нових санкција Москви

Европска унија уздржаће се од увођења нових санкција Русији, изјавиле су данас европске дипломате.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Литвански министар спољних послова Габријелијус Ландсбергис изјавио је да је дошло до промјене климе у Русији и да то европски блок мора подржати, посебно након хапшења опозиционара Алексија Навалног послије повратка из Њемачке.

- ЕУ треба да пошаље јасну и одлучну поруку да ништа слично није могуће - нагласио је Ландсбергис, који је затражио додатне санкције за руске званичнике.

Дипломате истичу да ће ЕУ са Кремљом ићи корак по корак и да ће високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ отићи у Москву како би изразио негодовање због хапшења Навалног.

ЕУ ће, такође, тражити ослобађање ухапшених демонстраната на протестима одржаним током викенда.

Брисел је раније увео економске санкције руском енергетском финансијском и одбрамбеном сектору због присаједињења Крима 2014. године, а сличне мјере изречене су званичницима блиским руском предсједнику Владимиру Путину као одговор на тровање Навалног у августу 2020. године.

Балтичке државе подржавају додатне санкције руским званичницима, а италијански министар спољних послова Луиђи ди Мајо јуче је изјавио да је Рим спреман да подржи додатне забране путовања и замрзавање средстава. Румунија је, такође, подржала санкције.

Њемачка је, међутим, заузела много опрезнији став и јавно не говори о евентуалним санкцијама Москви.