latinica  ћирилица
25/01/2021 |  18:15 ⇒ 26/01/2021 | 07:29 | Аутор: РТРС

Одлагање отпада на Трговској гори послије земљотреса - велики ризик (ВИДЕО)

Земљотрес који је 29. децембра погодио Петрињу и околину потпуно је промијенио сеизмолошку слику овог подручја. То је додатан разлог зашто Хрватска треба да одустане од успостављања одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на Трговској гори, став је стручњака који су о овој теми дискутовали у Сарајеву.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

Петриња и Бањалука су два сеизмички најризичнија локалитета на простору Хрватске и БиХ. Од ових зона Трговска гора удаљена је 40, односно 70 километара. Стручњаци упозоравају да би одлагалиште нуклеарног отпада на Трговској гори било успостављено на сеизмички ризичном подручју.

- С обзиром да је Бањалука јако близу, петрињска сеизмогена зона, као и бањалучка сеизмогена зона, јако су близу локације на којој је предвиђено одлагање радиоактивног отпада. Самим тим, то су двије локације које су једне од сеизмички најризичнијих на простору Хрватске, а да не причамо за БиХ. Бањалучка сеизмогена зона је зона која је генерисала најјаче земљотресе у прошлости узимајући у обзир све историјске податке до данас - нагласила је Сњежана Цвијић Амулић, начелница Одјељења за опсерваторску сеизмологију Сектора за сеизмологију Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске.

Питање Трговске горе постало је питање политике, умјесто да се овим проблемом бави струка, сматра стручњак за хидротехнику, Мунир Јахић.

- Са просторног аспекта ова локација не може остати, као и са комуникационог аспекта. Замислите да је ова локација била активна и да је нуклеарни отпад транспортован саобраћајницом до ове локације, шта би се десило са возилом које је возило отпад. Већ код земљпотреса од пет степени по Рихтеру ова километража је спорна - тврди Јахић.

У широј регији Трговске горе у неколико дана забиљежено је више од 200 земљотреса. Одлагање нуклеарног отпада на таквом тлу имало би далекосежне посљедице на животну средину и здравље становника те регије, рекао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац.

- Мислим да Хрватска неће одустати од својих намјера! Апелујем на Министарство иностраних послова да омогући Експертском тиму који је именовао Савјет министара да уђе на територију Хрватске, да стручњаци почну анализу земљишта и све што је неопходно како бисмо имали адекватан одговор - истакао је Кошарац.

Кошарац је подсјетио да је Предсједништво БиХ донијело закључак да се обавезују све институције да, у складу са својим надлежностима, дају пуни капацитет о питању Трговске горе.