latinica  ћирилица
25/01/2021 |  18:39 ⇒ 22:53 | Аутор: sputniknews.com

Објављена истраживања: Ко су највећи пијанци у протеклој години?

Аустралијанци, Енглези и Данци су били највеће пијанице на свијету у 2020. години, показује посљедње глобално истраживање о злоупотреби опијата. Срби су сврстани у исту категорију са комшијама са Балкана и налазе се у нивоу свјетског просјека.
Алкохол (илустрација) -
Алкохол (илустрација)

Према истраживању организације Global Drugs Survey (ГДС), највећи проблем са алкохолом имају становници енглеског говорног подручја и Скандинавци.

Истраживање је обављено од новембра 2019. до фебруара 2020. године, прије избијања пандемије вируса корона, а учествовало је 110.000 људи.

Истраживање показује да се ниједном у посљедњих годину дана није напило тек пет одсто Аустралијанаца и Данаца. Слиједе Енглези, Финци и Шкоти са по седам одсто.

Свјетски просјек у тој категорији је 16 одсто, колико је било трезвењака и у балканским земљама, које су приказане групно.

Најтрезвенији су становници Португала, њих чак 54 одсто није се напило у посљедњих годину дана. На другом мјесту трезвености су Аргентинци са 48 одсто, а на трећем Колумбијци са 40 одсто.

“Шампиони“ по броју пијанстава су у Британци, који су се у просјеку за посљедњих годину дана напили 34 пута. Слиједе Аустралијанци и Данци са 32 и Финци са 28 пијанстава за годину дана.

У тој категорији најбољи су Аргентинци и Колумбијци, који су у просјеку имали само седам пијанстава за годину дана.

Свјетски просек је 20,8, а балкански народи су нешто бољи од просјека, са 20,5 пијанстава годишње у просјеку.

Како се наводи у извјештају, ситуација у свијету је ипак нешто боља него годину дана раније, када је просјечан број пијанстава био око 30 одсто већи.

Британци због пијанства најчешће завршавају и у болницама, па је тако више од пет одсто млађих од 25 година у протеклих годину дана морало на љекарски третман због алкохола. Свјетски просјек је око два одсто.