latinica  ћирилица
25/01/2021 |  19:21 ⇒ 19:26 | Аутор: СРНА

Градоначелник Книна: Позваћу Србе да се врате, ово је и њихов град

Градоначелник Книна Марко Јелић изјавио је да ће наставити да позива прогнане Србе да се врате у Книн, јер је ово њихов град.
Марко Јелић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЈелићФото: ТАНЈУГ

Он је додао да је са многим прогнаним Србима, који су данас већ средовјечни људи, одрастао и дружио се у дјетињству.

Јелић издваја одличну сарадњу коју, како каже, има са Српском православном црквом и црквеном општином у Книну, а и у Црквеној општини истичу за градоначелника да је ријеч о "сјајном човјеку".

Како каже Јелић, стварни проблем Срба у Книну јесте њихова старосна структура.

- У Книну је данас од Срба махом старије становништво. Просјечна доб Србина у Хрватској је 68 година, што значи да су већ давно у пензији. Остали, они млађи, баве се свим оним активностима којима и остало становништво, пољопривредом, раде у фабрикама, у полицији, предају као учитељи. Једноставно, зависно од образовног статуса и интересовања, тако су и укључени у живот - каже Јелић за Танјуг.

Одговарајући на питање шта као локална самоуправа чине да олакшају живот Србима повратницима, он указује да је већ љетошње обиљежавање злочина у Груборима надомак Книна показало пут којим треба ићи, а то је, како наводи, развој и изградња инфраструктуре.

- Заједно са Владом Хрватске направили смо путеве, расвјету и недостајућу инфраструктуру у складу са својим надлежностима. Наставићемо то да радимо да би људи могли живјети. Њима је потребна инфраструктура достојна живота у 21. вијеку. Јер, ако није тако, наравно да се они неће вратити из, примјера ради, Београда или Новог Сада - напомиње Јелић.

Према његовим ријечима, град на локалном нивоу помаже културно-социјалне активности без обзира на то о коме је ријеч, у смислу вјерске или националне припадности.

- Најбитније је за све житеље нашег подручја да системски улажемо у економију. Људи ако имају посао, а тај посао им доноси довољно финансијских средстава да могу пристојно живјети, они ће и живјети у Книну - наводи он.

Јелић каже да разумије да су неки изградили свој живот на неком другом подручју, али вјерује и да ће се многи једном одлучити на повратак у родне крајеве.

- Мој завјет када сам се кандидовао био је да ће, ако побиједим, сви људи на простору града Книна бити једнаки - закључио је Јелић.

У граду Книну су 1991. године 92 одсто становништва чинили су Срби, док је данас њихов број око 23 одсто. Книн данас има десетак хиљада становника.