latinica  ћирилица
25/01/2021 |  21:17 ⇒ 21:17 | Аутор: СРНА

"Дара из Јасеновца" - номинација за најбољу музику потврда високих стандарда

Композитор Роман Горшек, који је са Александром Ковач компоновао музику за филм "Дара из Јасеновца" рекао је да су они осјећали велику одговорност док су стварали музику за то филмско остварење, те да су знали да морају да буду на висини задатка.
Филм "Дара из Јасеновца" - Фото: Wikipedia
Филм "Дара из Јасеновца"Фото: Wikipedia

Горшек је рекао и да су знали да ће публика и у Србији, али и у региону и свијету, пратити сваки кадар тог филма.

Он је оцијенио и да то што је филм "Дара из Јасеновца" номинован за награду "Златни глобус", и то у свим категоријама, укључујући и ону за најбољу музику, значи да је музика задовољила високе професионалне стандарде.

- То је велика похвала за нас, а важно је и да је из Србије филм који задовољава такве стандарде - рекао је Горшек за Телевизију Н1.

Горшек је рекао да музика има два сегмента који су међусобно повезани и то, како је објаснио, први дио који има елементе модерне електронске музике, и други - веома тежак за реализацију, који се односи на велике оркестарске аранжмане и хорове.

- Александра Ковач се ту златним словима уписала у домаћу модерну музику јер је направила невјероватан посао аранжирајући те хорове и оркестре - рекао је он.

Према његовим ријечима, он и Ковачева су радили са оркестром Будапест скоринг и током пандемије тај рад је био отежан, али резултат је био и то да је послије неких партитура оркестар на својствен начин, куцкајући својим гудалима о инструменте, поздравио композитора.

- То је аплауз за композитора. Била нам је и велика част и потврда када је тај оркестар који прави филмску музику поставио те снимке као своју рекламу - додао је Горшек.

Говорећи о филму "Дара из Јасеновца", Горшек је рекао да је то врло емотивно остварење, које је Предраг Гага Антонијевић фантастично режирао.

- Музика је као један лик у филму. То је филм о побједи доброте и људске воље над злом, нема политике, стреотипних објашњења, већ је то борба за живот, борба између добра и зла, и ми смо се трудили да то нагласимо, да те младе људе - јер глуми велики број дјеце - музиком подржимо - рекао је он.

Први пут у историји домаће кинематографије, један српски филм, "Дара из Јасеновца", номинован је за награду "Златни глобус", и то у свим категоријама.