latinica  ћирилица
25/01/2021 |  22:23 ⇒ 26/01/2021 | 07:28 | Аутор: СРНА

"Златно јаје" за два филма

На Међународном филмском и музичком фестивалу Кустендорф награда "Златно јаје" једногласно је додијељена филмовима "Пресуда у случају К." режисера Узгира Анила из Аустрије и "Право по рођењу" режисерке Инбар Хореш из Израела
Кустендорф - Фото: СРНА
КустендорфФото: СРНА

Чланови жирија на 14. по реду фестивалу, који је вечерас завршен додјелом награда, били су Мики Манојловић, Аличе Рорвахер, Бруно Таријер и Мишел Аматје, а имена лауреата саопштио је Манојловић.

- Није било лако донијети одлуке, али донијели смо их једногласно. Та два филма су по нашем мишљењу најбоља јер имају све. Имају причу, прилично добре приче, врло добро су режирани, врло добро снимљени, као и монтирани, глума је добра, све - рекао је Манојловић.

Према његовим ријечима, жири сматра да су 22 млада режисера, филмска ствараоца, цјелокупне филмске екипе, људи који су радили на тим филмовима, веома талентовани, те се уједно изражава нада да ће режисери свих филмова, нарочито два побједничка, постати велики у блиској будућности.

Награду "Сребрно јаје" прогласио је Бруно Таријер и добио ју је филм "Киша", редитеља Пјотра Милчарека из Пољске.

- Свима нам се допао овај кратки филм који траје свега пет минута, али који је у тих пет минута створио такву вртоглаву емоцију - рекао је Таријер.

Треће мјесто, односно награду "Бронзано јаје", освојио је филм "Конзумирати савремено", режисера Ане Алексовске из Сјеверне Македоније, а признање је додијелила Рорвахерова уз поруку да та награда иде филму који говори о умјетности и глади.

Награду "Вилко Филач" за најбољу камеру добио је Сезар Столецки за филм "Доме, слатки доме" који је режирала Агата Пушч из Пољске, а награду је прогласио Мишел Аматје.

Жири је одлучио да ове године додијели и Цпецијалну награду филму "У чамцу", редитеља Бајзака Маматалијева из Киргистана.

Награду је образложила Аличе Рорвахер истакавши да специјално признање жирија иде режисеру који је на шаљив и снажан начин трансформисао неколико елемената, жену, мушкарца и дијете, у овом филму.

На затварању фестивала, прослављени режисер Емир Кустурица истакао је да је веома срећан да је још један фестивал одржан и да се 14 година покушава и успијева, годину за годином, са добрим вибрацијама и филмовима.

- Разлог из ког сам посебно радостан је то да сваке године имамо по 300, 400, 500 филмова између којих изаберемо 20, а хајдемо рећи да се за половину њих, може рећи да су одлични - рекао је Кустурица.

Овогодишњи Кустендорф одржан је у организацији продукцијске куће Раста интернешнел и под покровитељством Министарства културе и информисања Србије и Мећавник града.