latinica  ћирилица
26/01/2021 |  09:41 ⇒ 09:47 | Аутор: РТРС

Лалић: Русија значајан партнер; Очекује се званичан допис о увозу крушака (ВИДЕО)

И сами смо помало изненађени, нисмо добили никакву званичну информацију нити потврду, изузев што је објављено на сајту ветеринарске службе Руске Федерације. Очекујемо допис у наредних неколико дана, да видимо која је врста забране, рекао је Саша Лалић, начелник Одјељења за биљну производњу ресорног Министарства, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Саша Лалић - Фото: РТРС
Саша ЛалићФото: РТРС

Руска Федерална служба за ветерину и фитосанитарну контролу објавила је да је привремено обуставила увоз крушке из Републике Српске у Русију.

- Потенцијално ради се о три пошиљке које су послате у октобру, и имале су поврат, гдје је потврђено да је нађен карантински штетан организам аналинијум фроктикол. Пошиљке су враћене, инспекцијски службеници су изишли на лице мјеста, и тада смо мислили да је тај проблем дефинитивно иза нас - рекао је Лалић.

Он напомиње да је Руска Федерација веома значајна партнер Српској, поготово у извозу воћа.

- Помало је специфична ситуација. Тржиште Русије је за нас веома значајно и наравно да желимо добре односе. Имамо велики извоз воћа. Само у 2020. години имали смо 229 пошиљки, од тога 167 крушака, а након поврата у октобру, извезли смо још 80 пошиљки крушака, и није било никаквих проблема. Стојимо на располагању да се разријеше све непознанице, али сигурно знаћемо много више о каквој врсти забране је када стигне и званичан допис - додао је Лалић.