latinica  ћирилица
26/01/2021 |  10:55 ⇒ 11:02 | Аутор: СРНА

Посланици Представничког дома Парламента ФБиХ усвојили дневни ред

Посланици Представничког дома Парламента ФБиХ почели су онлајн сједницу на којој ће разматрати информацију федералне Владе о посљедицама епидемије вируса корона на привреду и здравство овог ентитета.
Представнички дом Парламента ФБиХ - Фото: РТРС
Представнички дом Парламента ФБиХФото: РТРС

Приликом усвајања дневног реда на захтјев посланика СДП-а Дамира Машића укључено је и гласање о закључцима Комисије за безбједност, која је прије неколико дана посјетила Бихаћ да би се упознала са стањем у вези са мигрантском кризом.

Посланици су прихватили да се по хитном поступку разматра Приједлог закона о стечају, који садржи законска рјешења неопходна за отклањање штетних посљедица у пословању по пословне субјекте насталих као резултат пандемије вируса корона.

Овим приједлогом се прописују потпуно нова законска рјешења којима се уводи предстечајни поступак као потпуно нова фаза судског поступка с циљем ревитализације пословних субјеката који се сусрећу са одређеним потешкоћама у пословању.

Према скраћеној процедури, пред посланицима ће се наћи Приједлог закона о допунама Закона о заштити од насиља у породици.

Основни разлог за доношење овог закона јесте унапређење нормативног оквира којим је уређен поступак заштите жртве од насиља у породици, и то тако да се, с циљем заштите жртве, уводи нови институт "особа од повјерења".

На дневном реду су и приједлози измјена и допуна Закона о привредним друштвима, Закона о регистрацији пословних субјеката у ФБиХ, Закона о пољопривредним савјетодавним службама, те приједлог закључака о утврђивању Програма спровођења статистичких истраживања од интереса за ФБиХ за период од 2021. до 2024. године.

Посланици би требало да се изјасне и о Приједлогу закона о спровођењу одлука судова, те Нацрт закона о заштити узбуњивача у ФБиХ, чији је предлагач посланик Наше странке Сабина Ћудић.