latinica  ћирилица
26/01/2021 |  12:48 ⇒ 16:18 | Аутор: РТРС

Аћимовић: Вакцине могу бити ефикасне и против нових сојева вируса (ВИДЕО)

Епидемиолог Института за јавно здравство Јела Аћимовић рекла је данас да према информацијама које постоје, вакцине које су на тржишту су ефикасне и за нове сојеве вируса корона.

- Већина тих вакцина се могу брзо прилагодити да буду ефикасне против више сојева вируса корона - изјавила је Аћимовићева на конференцији за новинаре.

Директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић рекао је да је нереално очекивати да се велика количина вакцина испоручи у кратком временском периоду.

- Очекујемо да ће прве вакцине стићи половином фебруара - рекао је Зељковић.

Напоменуо је да ће Српска набавити 400.000 доза руске вакцине за 200.000 грађана, а да није познато колико ће тачно вакцина БиХ добити преко "Ковакс" механизма, с обзиром на то да набавка иде сукцесивно.

У току седмице очекује се информација  Министарства цивилних послова о набавци и дистрибуцији вакцина.

Зекљовић је појаснио је да ће за руску вакцину у току седмице бити завршене процедуре и достављена документација како би могли ући у процедуру набавке и испоруке.

Институт је расписао набавку хладног ланца за вакцине како би спремно дочекали прве дозе.

- Када почне вакцинација, када се вакцинишу прве особе и даље ће бити на снази епидемиолошке мјере. Особе које се вакцинишу неће моћи скинути маску, док не будемо вакцинисани у одређеном проценту да сама трансмисија вируса буде отежана - рекао је Зељковић.