latinica  ћирилица
26/01/2021 |  13:05 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

Додик: Подржати оправдани захтјев пољопривредних произвођача (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас Срни да надлежни органи треба да подрже оправдани захтјев пољопривредних произвођача и њихових удружења да буду уведени прелевмани на свињско и јунеће месо.
Милорад Додик - Фото: Глас Српске
Милорад ДодикФото: Глас Српске

- Надлежни органи треба да реагују, јер у Споразуму о стабилизацији и придруживању са ЕУ, као једном од највећих спољнотрговинских партнера БиХ, постоји могућност да се увођењем такси и прелевмана домаћа производња додатно заштити - рекао је Додик.

Он је истакао да је ово дио и европских директива којима је предвиђено поштивање права земаља које плаћају мање подстицаје за властиту производњу да се штите увођењем такси и прелевмана.

- Коначно је потребно да се то учини. Република Српска је прије седам, осам година покретала овакву иницијативу, али тада није било разумијевања. Вјерујем да данас заједно можемо доћи до тога уз пуну координацију са европским партнерима, односно до одрживог и правог рјешења. Понављам, рјешење је омогућено Споразумом о стабилизацији и придруживању и у укупној економској пракси која важи међу земљама које имају различит ниво прелевмана - додао је Додик.

Пољопривредници из Федерације БиХ и Републике Српске јуче су одлучили да 25. фебруара организују протесте испред зграде заједничких институција, уколико до тада не буду уведени прелевмани на свињско и јунеће месо.