latinica  ћирилица
26/01/2021 |  13:55 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

Којић: "Силос" - још један подсјетник на страшну судбину затворених Срба

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је Срни да је злогласни логор "Силос" у Тарчину још један подсјетник на страшну судбину Срба затворених по бројним казаматима током рата у БиХ и изразио наду да ће бити изречена осуђујућа пресуда за наредбодавце и извршиоце злочина почињених над Србима у овом логору.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Указао бих поново на чињеницу да су Срби из пријератних сарајевских општина одвођени са улица, кућа и станова, болница... затварани, мучени и злостављани на разне начине у више од 200 логора, затвора и других мјеста заточења која су постојала за вријеме рата на овом подручју - истакао је Којић.

Према његовим ријечима, то је још један доказ у прилог тврдњи да су Срби у Сарајеву почетком деведесетих година прошлог вијека буквално стављени изван закона, а да за то највећу одговорност сносе највиши званичници цивилне, војне и полицијске власти такозване РБиХ.

- Логори нису били "спорадични инциденти" како, углавном, бошњачки званичници правдају злочине почињене над Србима, него су постојали захваљујући систему и општем расположењу према Србима у то вријеме - указао је Којић.

Суд БиХ потврдио је 12. јануара 2012. године оптужницу која Мустафу Ђелиловића, Фадила Човића, Мирсада Шабића, Незира Казића, Бећира Хујића, Халида Човића, Шерифа Мешановића и Нермина Калембера терети за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништа и кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника.

У оптужници се, између осталог, наводи да су они, у периоду од маја 1992. до јануара 1996. године, свјесно и вољно учествовали у системском удруженом злочиначком подухвату у оквиру којег су планирањем, наређивањем, почињењем, подстрекавањем, подржавањем и помагањем починили кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва и кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника српске националности у објектима "Силос" у Тарчину, Основној школи "9. мај" у Пазарићу и у магацину касарне "Крупа" у Зовику.

Суд БиХ у предмету "Мустафа Ђелиловић и други", након одржаног главног претреса, изрекао је 5. јула 2018. године пресуду којом су оптужени проглашени кривим за ратни злочин против цивилног становништва.

Апелационо вијеће је у јуну 2019. године укинуло првостепену пресуду и наложило поновљено суђење пред апелационим вијећем. Поновљени поступак је започео у септембру 2019. године.

С обзиром на то да је ријеч о предмету са већим бројем оптужених, рочишта се нису одржавала од почетка епидемије, али су из Суда БиХ прије неколико дана саопштили да су опремили једну судницу, те да ће и ови предмети моћи бити настављени.

Према званичном распореду Суда БиХ, за сутра је заказан наставак суђења.