latinica  ћирилица
26/01/2021 |  14:08 ⇒ 14:08 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Прославом Светог Саве чувају се највише духовне вриједности Срба

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је данас школску славу Светог Саву свим ученицима и просвјетним радницима у Српској, истичући да се прославом овог светитеља промовишу и чувају највише духовне вриједности српског народа, посебно култура и језик као темељи националног идентитета.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

- У име Народне скупштине Републике Српске и своје име, честитам Вам школску славу која се обиљежава у част првог српског архиепископа, просветитеља и утемељивача писмености, школства и државности - наводи Чубриловић у честитки.

Он је свим ученицима и просвјетним радницима пожелио срећу и успјех у раду, као и што боље резултате на индивидуалном плану, истичући да напредак сваког друштва почива на успјеху појединца.

Српска православна црква /СПЦ/ сутра прославља Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства. Савиндан се обиљежава у свим школама у Србији и Републици Српској као школска слава.

Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просвјетитељ. Сматра се зачетником српске средњовјековне књижевности, па је стога и заштитник просвјетних установа.