latinica  ћирилица
26/01/2021 |  15:43 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Неприхватљиво формирање одјељења за миграције и мигрантских кампова у цијелој БиХ

Заједничка комисија за одбрану и безбједност БиХ није примила к знању информацију Министарства безбједности о стању у области миграција у БиХ за август 2020. године, а члановима Комисије нарочито је засметала најава министра безбједности у Савјету министара Селме Цикотића да би у саставу Министарства требало формирати ново одјељење, односно службу за питања миграција и азила, као и захтјев да се илегални мигранти распореде по цијелој БиХ.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Образлажући ову информацију, Цикотић је рекао да ће врло брзо имати цјеловиту информацију за прошлу годину коју ће презентовати на Савјету министара са Планом и мјерама активности, те да треба сачинити акциони план за превазилажење мигрантске кризе.

- Мигрантска криза је хуманитарно и безбједносно питање. У саставу Министарства безбједности треба да се формира служба која ће бити искључиво надлежна за миграције и азил која би се финансирала из средстава ИОМ-а, а суштина је да се граница контролише и да се БиХ не чини атрактивном за мигранте - навео је Цикотић.

Он сматра да се терет мигрантске кризе мора распоредити на цијелу територију БиХ и да се на тај начин растерете Унско-сански и Сарајевски кантон.

Члан Комисије Марина Пендеш истакла је да није сагласна да се на цијелом подручју БиХ распоређују мигранти и додала да се потребно фокусирати на спречавање уласка илегалних миграната преко источне границе.

- Проблем миграната који су већ у БиХ треба покушати санирати са представницима ЕУ који тврде да су спремни дати одређена финансијска средства за то. Ти мигранти долазе преко ЕУ, па је стога неопходно остварити контакт са Унијом. Ми немамо средстава да се бавимо мигрантима - навела је Пендешева и истакла да су мигранти највећи изазов за БиХ.

Она је додала да треба јасно рећи шта су то илегалне миграције и да се треба фокусирати на спречавање уласка илегалних миграната у БиХ и трговине људима.

Према њеним ријечима, неопходно је интензивирати сарадњу са земљама из којих долазе илегални мигранти, а постоје и споразуми које треба реализовати.

- Ми тренутно имамо споразум са Пакистаном који је потписан и очекујем да ће бити ратификован у парламенту. Видјећемо да ли ће реализација тог споразума бити ефикасна и видјећемо како ћемо се с тим борити - рекла је Пендешева.

Говорећи о Цикотићевој иницијативи да треба формирати ново одјељење у Министарству безбједности које би се бавило искључиво илегалним мигрантима, Пендешева је навела да Министарство безбједности није једино које треба да се бави миграцијама, да ту постоји одређен број дирекција и агенција, као и Министарство за људска права са одређеним министарствима по дубини у ентитетима и кантонима, те да формирање неких нових институција не долази у обзир.

- Треба успоставити квалитетнију и ефикаснију координацију са препознавањем и финансијских средстава како би се ојачали, не само људски, него и технички и технолошки ресурси у смислу бољег надгледања границе - рекла је Пендешева.

Она сматра и да треба интензивирати сарадњу са одређеним бројем земаља из којих долазе илегални мигранти како би БиХ имала споразуме о реадмисији.

Комисија је усвојила извјештај Министарства безбједности о реализацији закључака Заједничке комисије за одбрану и безбједности БиХ, а усвојен је и извјештај Министарства одбране у Савјету министара са анализом и акционим планом за отклањање актуелних проблема у складу са закључцима Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ.

Заједничка комисија није подржала делегатску иницијативу Дениса Бећировића којом "Дом народа Парламентарне скупштине БиХ задужује Савјет министара да у року од три мјесеца од дана усвајања ове иницијативе припреми и у парламентарну процедуру упути анализу о вођењу хибридног рата против БиХ са приједлогом мјера за ефикасније безбједносно дјеловање и јачање капацитета одбране БиХ".

Комисија је к знању примила информацију о продужењу уговора професионалним војним лицима, коју је припремило Министарство одбране у Савјету министара.