latinica  ћирилица
26/01/2021 |  16:00 ⇒ 16:01 | Аутор: Б92

Италија "за длаку" избјегла дисквалификацију са Олимпијских игара

Италијанска влада усвојила је уредбу којом се пружа већа аутономија у раду Олимпијског комитета те земље (КОНИ).

Уредба је донесена како би се спријечила суспензија репрезентације са Олимпијских игара у Токију.

То је једна од посљедњих уредби премијера Италије Ђузепеа Контеа прије него што је напустио функцију због политичке кризе у земљи.

Међународни олимпијски комитет (МОК) је у сриједу требало да расправља да ли ће Италији наметнути суспензију због двогодишњег спора због мијешања власти у рад Италијанског олимпијског комитета.

Чим је уредба одобрена, предсједник КОНИ Ђовани Малаго одмах је позвао предсједника МОК-а Томаса Баха и обојица су изразили задовољство због развоја догађаја.

МОК је оспорио оснивање владине нове организације "Спорт е Салуте", која је формирана почетком 2019. године за управљање финансијама спорта у земљи. Новац је претходно контролисао огранак КОНИ.

- Кабинет је одобрио уредбу која садржи прописе који пружају аутономију Италијанском олимпијском комитету. С обзиром на дугу и славну спортску и демократску историју наше земље, било је мало вјероватно да би Италија била кажњена. Али, данашња одлука отклања сваку сумњу и рјешава питање независности CONI - рекао је министар спорта Италије Винченцо Спадафора.

Могуће казне МОК укључивале су суспензију, као и забрану интонирања италијанске химне у Токију и наступ репрезентативаца без државних обиљежја.