latinica  ћирилица
26/01/2021 |  16:15 ⇒ 16:16 | Аутор: СРНА

У петак почиње суђење Новалићу и осталима

У Суду БиХ у петак, 29. јануара, заказано је рочиште у предмету "Фадил Новалић и други" у вези са набавком 100 респиратора у вриједности од 10.530.000 КМ које је из Кине увезла компанија Сребрена малина, у власништву Фикрета Хоџића, а за потребе Федералне управе цивилне заштите.
Хоџић, Новалић, Солак (фото:atvbl.com) -
Хоџић, Новалић, Солак (фото:atvbl.com)

Оптужени премијер Федерације БиХ Фадил Новалић, суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак, власник Сребрене малине Фикрет Хоџић и федерални министар финансија Јелка Милићевић требали би да се изјасне о кривици.

Почетак суђења заказан је за 9.00 часова.

Суд БиХ је 30. децембра 2020. године потврдио оптужницу која Новалића, Солака и Хоџића терети за удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са дјелима злоупотребе положаја или овлаштења, примања награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Они су оптужени и за прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе и повреде обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њиховог фалсификовања или уништавања, док се Милићевићева терети за несавјестан рад у служби.

Оптуженима је стављено на терет почињење наведених кривичних дјела у вези са набавком 100 респиратора у вриједности од 10.530.000 КМ, те заштитне опреме у вриједности од 2.900.000 КМ за потребе борбе против вируса корона у ФБиХ у вријеме непосредно након проглашења стања несреће.