latinica  ћирилица
26/01/2021 |  17:37 ⇒ 18:58 | Аутор: СРНА

Никаква нова институција за мигрантску кризу не долази у обзир

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност Душанка Мајкић изјавила је Срни да не долази у обзир никакво ново одјељење у саставу Министарства безбједности у Савјету министара које најављује министар безбједности Селмо Цикотић и које би се бавило мигрантима.

- У оквиру Министарства безбједности у Савјету министара већ постоји Сектор за миграције, који би требало да се бави планирањем и спровођењем политике у области миграција у БиХ, те реализацијом и прихватањем држављана БиХ по споразуму о реадмисији. У оквиру тог сектора је надлежност о којој је ријеч - рекла је Мајкићева.

Она је истакла да је, осим тога, Служба за послове са странцима управна организација која је, оперативном самосталношћу у саставу Министарства безбједности, носилац активности у рјешавању проблематике миграција.

- Задатак ове службе је да се првенствено бави надзором и контролом кретања и боравка странаца у БиХ. Формирати још једно тијело просто је апсурдно, а поготово је апсурдно што би било формирано на начин да се не ослони на институције БиХ него да се наслања на ИОМ, за који смо и до сада констатовали да не знамо ни колико је ЕУ кроз то тијело пласирала у БиХ новца нити за шта је тај новац употријебљен нити коме се подноси извјештај - појаснила је Мајкићева.

Она је истакла да такве иницијативе и приједлоге о оснивању нових институција и одјељења не треба подржати.

- Било која нова организација значи повлачење додатних буџетских средстава. Ово је само прича да би се тај секретаријат финансирао из средстава ИОМ-а јер би то послије била редовна буџетска ставка те институције и редовна буџетска потражња. То БиХ не треба - рекла је Мајкићева.

Она је додала да се том иницијативом министра безбједности /у Савјету министара/ Селме Цикотића индиректно шаље порука да ће БиХ и даље остати "паркинг-простор за мигранте".

- Не само да неке снаге у БиХ имају намјеру да задрже илегалне мигранте у овој земљи. С друге стране, и ЕУ има исту намјеру и њој одговора да мигранти остану у БиХ, да повремено прими одређени број од кога би она могла имати користи као радне снаге, а све оно што јој не буде требало да остане на простору БиХ. То је некоректан однос ЕУ према БиХ, знајући у каквом се стању она налази - констатовала је Мајкићева.

Она је поручила да мигранте треба вратити у земље њиховог поријекла.