latinica  ћирилица
26/01/2021 |  19:20 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Након Сарајевског кантона, СДА потиснута и из тузланске власти (ВИДЕО)

Док из Сарајева и највеће тамошње бошњачке партије - СДА, наизмјенично предсједник и водећи кадрови дијеле лекције другима, страначки брод све брже тоне.
Сједиште СДА у Сарајеву - Фото: РТРС
Сједиште СДА у СарајевуФото: РТРС

Након Сарајевског кантона СДА је потиснута и из тузланске власти. У том кантону именована је нова скупштинска већина и влада коју чине СДП, ПДА, Наша странка и СББ. Друга је то Влада у Тузли, од општих избора 2018. За исто вријеме Кантон Сарајево, добио је трећу, док крња, ентитетска дуже од двије године тавори у техничком мандату. А нова се и не назире!

Како СДА сије, тако и жање! Јалови покушаји самосталног редизајнирања свега - од уставног уређења БиХ па до гласачког права појединца, и прљава хајка на друге и другачије, враћају се као бумеранг.

На посљедњим, локалним изборима бирачи су жестоко казнили партију посебно у већим градовима и водећим индустријским центрима - од Сарајева, преко Бихаћа и Зенице, па до Тузле. "Коалиционо-патриотски" партнер - ДФ и Жељко Комшић доживјели су тотални изборни фијаско.

У таквом постизборном амбијенту бошњачке "патриоте" један за другим, губе кантоне. Сарајево, па Тузла... Љуља се и Зеница и Горажде, а на ентитетском нивоу не престаје још од избора 2018. Камен спотицања су, дуго најављиване, измјене Изборног закона, на које је лидер СДА Бакир Изетбеговић већ био пристао. Но онда се мегаломански, предомислио.

- Човић, ХДЗ и ХНС имају, по мом мишљењу, једно наивно убјеђење да се без уставних промјена могу ријешити ове ствари, да се могу ријешити само законом. Да вам право кажем, не видим како. Мислим да ће се морати ићи у темељите уставне промјене, што значи априлски пакет, у индиректне изборе који ће омогућити све на чему је инисистирала СДА - рекао је Изетбеговић.

За дуже од двије године Федерација је успјела да формира само дводоми парламент, али не и да изабере предсједника и два потпредсједника, нити да именује Владу. Стопиран је и избор судија у ентитетском Уставном суду - од девет фотеља попуњено је само њих пет. Ни Вијеће за заштиту виталног националног интереса не функционише од јуна 2019. И све то због Изетбеговићевог мешетарења.

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић је досљедан! Још од општих избора и поновљеног случаја "Комшић" инсистира на измјенама Изборног закона чију је неуставност у међувремену утврдио и Уставни суд БиХ.

 - Захтјев званичног Брисела је направити федералну владу реда ради, да би сједили у Федералној влади, а да не знамо шта ћемо радити. Опростите, у то ме не увлачите, па такву Владу имамо сада. Зашто ћемо правити нову, шта би се промијенило да смо направили нову владу? Би ли опет био исти премијер, би ли опет био исти замјеник премијера, исти министри. Шта смо то урадили? - рекао је Човић.

Хоће ли постојећа федерална извршна власт дочекати опште изборе 2022. године? У крњој Влади двије су празне СДА-ове фотеље! А и на трећу, у којој сједи Аљоша Чампара, Изетбеговић више не може да рачуна. Истовремено поједини министри на посљедњим изборима изабрани су у законодавну власт, па пресједају из министарске у посланичку клупу.

Од петка ће пресједати и премијер Фадил Новалић и његова замјеница Јелка Миличивић - али на тужилачку клупу, јер почиње суђење у предмету "Респиратори". И док се и крња влада распада, ни Човић ни Изетбеговић не одустају. Латентан конфликт, кажу аналитичари.

- Мислим да СДА сад више одговара актуелна ситуација да нема промјене владе из једног простог разлога што се у СДА догађају тектонски поремећаји које господин Изетбеговић компензује тиме да даје ратнохушкачке, националистичко-шовинистичке изјаве - каже Зоран Крешић, аналитичар из Мостара.

За аналитичара Жарка Папића промјене Изборног закона су неминовност. А ревитализација већ обореног априлског пакета бесмисленост.

- То јесте бескрајна лакоћа површности и у интелектуалним и у политичким круговима у БиХ посебно у Федерацији гдје се тражи угидање конститутивности консеквентно ентитета да не говорим редукција грађанског друштва на концепт један човјек један глас. То је потпуно бесмислено и говори о тоталном аматеризму, ако могу тако рећи, људи који тај концепт заступају - додаје Папић.

А оне који бесмислени априлски концепт заступају додатно муче корупционашки гријехови, муке са здравственим системом у вријеме пандемије, катастрофално управљање мигрантском кризом њиховог министра... Стање рекло би се, непромијењено - лоше!