latinica  ћирилица
26/01/2021 |  20:41 ⇒ 20:42 | Аутор: СРНА

Цапак: Тешко да ћемо добити обећане дозе вакцине

Тешко да ће Хрватска добити обећане дозе вакцине против вируса корона, изјавио је директор Хрватског завода за јавно здравство Крунослав Цапак, те нагласио да је ЕУ направила све да расподјела буде праведна према броју становника, али се чини да до те праведне расподјеле неће доћи.

Он је подсјетио да је "Астра Зенека" прва преговарала са свим земљама ЕУ и обећавала да ће већ у децембру бити испоручена велика количина вакцине.

- У њихов развој вакцине ЕУ је уложила велики новац и од њих смо највише очекивали. Они ће се регистровати тек 29. јануара. ЕУ тражи од њих да испорука почне раније и да се испоштују потписани уговор. Надамо да ће се ситуација поправити, али тешко да ћемо добити обећане дозе - рекао је Цапак.

Он је додао да је "Фајзер" смањио Хрватској број доза за сљедеће три испоруке, што им отежава спровођење плана вакцинације, додајући да се не зна каква ће ситуација бити у марту.

- И Модерна је одгодила испоруку за седам дана. Тих 4.800 доза које смо већ требали добити, добићемо у недјељу - рекао је Цапак за ХТВ.

Он је навео да не зна колико су вакцина купиле богате земље, али да "долази до слома система" у који је Хрватска вјеровала.

- Земље које су индивидуално преговарале и дале више новца очито су добиле више него што смо ми - рекао је Цапак.