latinica  ћирилица
27/01/2021 |  07:27 ⇒ 07:29 | Аутор: СРНА

Онлајн обиљежавање Међународног дана сјећања на жртве Холокауста

Јеврејска заједница у БиХ ће у сарадњи са Савјетом министара обиљежити Међународни дан сјећања на жртве Холокауста програмом у онлајн формату, у оквиру којег ће бити представљени пригодна емисија, документарни филм "Мој шпански босански живот" и "Оскаром" награђени филм "Шаулов син".
Међународни Дан сјећања на жртве холокауста - Фото: СРНА
Међународни Дан сјећања на жртве холокаустаФото: СРНА

У сарадњи са кином "Митинг поинт", на његовој онлајн платформи /ondemand.kinomeetingpoint.ba/ вечерас у 18.00 часова биће приказана емисија "Комеморација поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста".

У оквиру ове емисије биће емитован и документарни филм "Мој шпански босански живот" /My Spanish Bosnian Life/ о животу породице Монтиљо у Сарајеву, а потом од 18.25 часова и "Оскаром" награђени филм "Шаулов син", саопштено је из "Митинг поинта".

У саопштењу се наводи да је за оригиналан и невјероватно моћан приказ хорора Холокауста, Ласло Немеш освојио више од 60 награда.

Радња филма "Шаулов син" догађа се у октобру 1944. године у Аушвицу. Шаул Аушландер је мађарски члан јединице "Сондеркомандо", групе јеврејских затвореника изолованих из логора и натјераних да помажу у нацистичкој машинерији масовног уништења.

За вријеме рада у једном од крематоријума, Шаул проналази леш дјечака, за којег мисли да је његов син. Док преостали из јединице "Сондеркомандо" планирају побуну, Шаул одлучује да изведе немогући задатак - да спаси дјечаков леш из крематоријума и нађе рабина како би га прописно сахранио.

Из Јеврејске општине Сарајево позвали су све људе да се придруже највећој иницијативи сјећања на Холокауст у свијету, и то тако што ће објавити личну фотографију са листом папира на којем је написано на енглеском "Памтимо" /We Remember/ на друштвеним мрежама уз хештаг /#We Remember/ или послати на мејл /WeRemember@wjc.org/.