latinica  ћирилица
27/01/2021 |  07:44 ⇒ 07:44 | Аутор: СРНА

Заражено више од 100 милиона људи, реални подаци много већи

Више од 100 милиона људи заражено је вирусом корона у свијету, наводи АФП позивајући се на податке националних здравствених агенције, а овај број представља само мали дио реалног броја.

САД, у којима је број заражених прошлог викенда премашио 25 милиона, и даље је земља са највећим број обољелих и умрлих - 420.000.

Амерички предсједник Џозеф Бајден рекао је да је вакцинација цјелокупне америчке популације огроман посао, те да је програм наслијеђен од претходне администрације Доналда Трампа "у горем стању него што се мислило".

- Ово је ратни подухват. То није хипербола - рекао је Бајден и најавио да САД купују додатних 200 милиона доза и да ће им то бити довољно да вакцинишу 300 милиона Американаца - готово цјелокупну популацију - до почетка јесени.

И Британија се придружила неславним рекордима са више од 100.000 умрлих од посљедица инфекције вируса корона. Друге европске државе настоје да пооштре мјере на границама, надајући се да ће тако спријечити улазак новог, преносивијег соја вируса.

Премијер Борис Џонсон рекао је да је "тешко сагледати" губитак британских породица након што је његова земља постала прва европска земља која је премашила 100.000 смртних случајева од ковида 19.

Он је додао да је његова влада, која се суочила с критикама због свог почетног одговора на избијање епидемије, "учинила све да умањи патњу и губитак живота".

Британија се бори против трећег таласа епидемије за који криви појаву новог преносивијег соја вируса корона.

Сусједна Ирска први пут уводи обавезан путни карантин и продужава националну блокаду до 5. марта.

Контролу на границама покушава да ојача и Њемачка, а чак се помиње и потпуна обустава летова у ту земљу.

- Опасност од великог броја мутација вируса присиљава нас на драстичне мјере - рекао је министар унутрашњих послова Хорст Зехофер за лист "Билд".

Исланд уводи потврду о вакцинацији да би олакшао пут онима који путују и који су примили двије дозе.

Нове мјере се предузимају док расте бијес у неким земљама због мјера рестрикције. У Холандији већ неколико ноћи трају насилни протести због увођења полицијског часа.

У свијету је до сада, према подацима на сајту "Ворлдометер", заражено 100.839.430 људи, док је 2.167.167 умрло.