latinica  ћирилица
27/01/2021 |  09:05 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Откривање споменика Стефану Немањи у Београду

Споменик родоначелнику српске средњовјековне државе Стефану Немањи данас ће бити свечано откривен на Савском тргу у Београду.

Свечано откривање планирано је за 20 часова.

Пренос на РТРС и нашем порталу.

Свечаном откривању присуствоваће предсједник Србије Александар Вучић, предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и предсједник НСРС Недељко Чубриловић.

Овај споменик израдио је у бронзи чувени руски скулптор Александар Рукавишњиков.

Висок је 23,5 метара изнад и пет метара испод земље и тежак око 80 тона, а постамент, осим што има расвјету, представља својеврстан музеј на отвореном.

Монтирање је почело у августу прошле године, а у овом послу учествовало је око десет руских мајстора под надзором Олега Ласкарева, уз домаће мајсторе.

Посебну симболику има то што Стефан Немања у руци држи мач, умјесто крста, како је првобитно било планирано, зато што је српску државу стварао мачем.

Око жезла споменика монтирани су фрагменти византијског шлема са чије су унутрашње стране мозаици који представљају дијелове из живота Стефана Немање.

Плато око споменика поплочан је каменим коцкама старим више од 100 година, које су пронађене током радова у непосредној близини Савског трга.