latinica  ћирилица
27/01/2021 |  10:04 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Подршка ЦИК-у - прејудицирање одлуке суда

Поруке из заједничког саопштења Мисије ОЕБС-а у БиХ, ОХР-а, те амбасада САД, Велике Британије и Шведске, у којем поздрављају одлуке ЦИК-а о поништавању избора у Добоју и Сребреници, прејудицирају одлуку суда, сматра шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковћ Бурсаћ.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

Она је оцијенила да такве поруке дјелују дестимулативно на домаће политичке снаге.

- Такве поруке прејудицирају одлуку суда и подржавају ЦИК у којем сједе људи који су директно повезани са одређеним политичким партијама, што је у супротности са свим прокламованим и примијењеним демократским нормама у развијеном свијету. Зато је то заједничко саопштење најблаже речено изненађујуће - рекла је Бурсаћева за "Глас Српске".

Према ријечима предсједника Клуба посланика СПС-а у Народној скупштини Републике Српске Максима Скоке, питање избора у Сребреници је превише исплоизитовано.

- У том смислу видим и заједничко саопштење међународних организација и амбасада. Сматрам да би и домаћи и међународни представници требало да се суздрже од било каквих коментара о том питању, поготово што суд још није рекао посљедњу ријеч, због чега се било каква изјава може тумачити као прејудицирање одлуке суда и притиска на правосуђе - рекао је Скоко.

Шеф Клуба послника ДЕМОС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић сматра да заједничко саопштење представља крајње недипломатски, али и очекиван потез.

- Нажалост, то није прави пут. Утицај на ЦИК и од домаћих политичара и од међународних представника и овако је превелики. Исто тако је превелики и утицај на правосуђе, поготово на правосудне институције на нивоу БиХ, а овакво саопштење представља најгрубље прејудуцурање одлуке суда - нагласила је Стевановићева.

У заједничком саопштењу Мисије ОЕБС у БиХ, ОХР-а, те амбасада САД, Велике Британије и Шведске наводи се и да ће "одлука ЦИК-а помоћи да се обезбиједи интегритет избора и врати повјерење грађана у изборну администрацију", те се апелује на "надлежна тијела да одмах истраже пријављене наводе у вези са изборни преварама".