latinica  ћирилица
27/01/2021 |  10:38 ⇒ 10:38 | Аутор: СРНА

Акција са Тужилаштвом Шведске против организованог криминала

На три локације на сјевероистоку БиХ према налогу Тужилаштва БиХ реализује се претрес објеката и хапшења у оквиру заједничке операције тужилаштава БиХ и Шведске у борби против организованог криминала, међународне трговине људима и прања најмање 3,9 милиона евра.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Активности се реализују у оквиру Заједничког истражног тима /ЈИТ Тужилаштва БиХ и правосудних и полицијских агенција Шведске, те уз координацију ЕВРОЏАСТ-а, саопштено је из Тужилаштва БиХ, чији истражилац на терену координише активности са полицијским службеницима Агенције за истраге и заштиту БиХ, који дјелују уз подршку МУП-а Републике Српске.

Објекти претреса су под надзором полицијских службеника, а у току су детаљни претреси куће/стана, помоћних просторија, пратећих објеката, возила, као и претрес електронских уређаја, рачунара и телефона, а с циљем прикупљања доказа за вођење поступака у БиХ и Шведској.

Лица која су под истрагом осумњичена су да су, заједно дјелујући, учествовала у извршењу више кривичних дјела, у којима су оштећене жртве трговине људима из изразито рањиве популације, те је извршењем кривичних дјела, остваривана велика имовинска корист, која је почињењем кривичних дјела прања новца, с циљем легализовања, убацивана у финансијско пословање.

Кривична дјела су почињена на територији БиХ и Шведске, а што је резултирало формирањем заједничког истражног тима.

Почињена кривична дјела односе се на радну експлоатацију оштећених, кривична дјела преваре и злоупотребе права из социјалног осигурања, а износ незаконито стечене имовинске користи достиже најмање 3,9 милиона евра.