latinica  ћирилица
27/01/2021 |  10:59 ⇒ 12:55 | Аутор: СРНА

Додик: Опсада Лењинграда - вјечна опомена

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је губернатору Санкт Петербурга Александру Дмитријевичу Беглову и становницима овог града Дан ослобођења тадашњег Лењиграда од фашистичке опсаде у Другом свјетском рату.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је истакао да је храброст и снага бранилаца тадашњег Лењинграда била важан симбол воље совјетског народа да се одупре најезди фашиста, саопштено је из кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Подсјетивши да су њемачке снаге током Другог свјетског рата држале под опсадом Лењинград 872 дана, Додик је нагласио да је становништво тог града показало максимум издржљивости и одважности, док је са друге стране на видјело изашло најцрње зло и гнусне методе исцрпљивања људи својствене само нацистичким и фашистичким идеологијама.

Додик је нагласио да је сјећање на јунаштво и храброст становника опкољеног Лењинграда живо и данас у срцу сваког добронамјерног и цивилизованог човјека и остаће као вјечна опомена на зло које су фашисти починили у Другом свјетском рату.

- Вама и свим становницима Санкт Петербурга желим мир, радост и благостање и да се овакво зло више никада никоме не понови - поручио је Додик.

Данас се навршава 77 година од ослобођања Санкт Петербурга, тадашњег Лењинграда од нацистичке опсаде током Другог свјетског рата.

Опсада Лењинграда почела је септембра 1941. и трајала је 872 дана, до 27. јануара 1944, када је разбијена у совјетској операцији "Искра".

Лењинград је једини велики град у историји који је издржао опсаду од скоро 900 дана.

Од три милиона становника прије рата, у граду је до краја опсаде остало њих 800.000. Према разним процјенама, током опсаде живот је изгубило између 641.000 и милион људи.