latinica  ћирилица
27/01/2021 |  11:00 | Аутор: СРНА

Кошарац: Представници опозиције - инструмент страних обавјештајних агентура

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара и високи функционер СНСД-а Сташа Кошарац најоштрије је осудио "штетна и по српски народ и Републику Српску изразито опасна настојања опозиције да се домогну власти у Републици Српској и на нивоу БиХ тако што ће, гомилом неистина, покушати да посвађају Бањалуку и Београд".
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- У јучерашњим јавним иступима водећих представника опозиције изречена је гомила неистина, подвала и подметања на рачун српског члана Предсједништва БиХ и предсједника СНСД-а Милорада Додика. Ни Додик, ни СНСД, ни било који представник власти и институција Републике Српске никада није радио, нити ће икада радити на рушењу предсједника Србије Александра Вучића. Никада нисмо и нећемо радити на подривању најбољих могућих братских односа између Републике Српске и Републике Србије, које свакодневно демонстрирају предсједници Додик и Вучић, баш као и представници кључних институција власти у Бањалуци и Београду - поручио је Кошарац.

Он је упозорио да су представници опозиције јуче још једном јавно доказали да представљају продужене руке и инструменте страних обавјештајних агентура, чији је циљ да подијеле српски народ и његово руководство с обе стране Дрине како би ослабили Србију и створили услове за укидање Републике Српске.

- Ми одавно знамо да постоје три кључна циља оних који не желе добро Србима - посвађати Републику Српску и Србију, угрозити и поништити добре односе Републике Српске и Србије са Руском Федерацијом и унијети раздор између изабраних представника Срба и Хрвата, као два од три конститутивна народа у БиХ, чија је јасна политика да се супротставе одбацивању кључних поставки Дејтонског споразума и намјерама да се од БиХ направи квазиграђанска држава под бошњачком доминацијом. На остварењу сва три ова циља очигледно су ангажовани и представници опозиције у Републици Српској - нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, представници опозиције јуче нису изнијели ниједан једини конкретан доказ за своје лажне тврдње.

- Они нису изнијели доказе зато што докази за њихове тврдње не постоје. Истовремено, постоје бројни докази о дјеловању и јавним иступима представника опозиције против предсједника Србије и врха Српске православне цркве, посебно блаженопочившег патријарха српског Иринеја. Колико пута смо гледали и слушали оштре критике опозиције на рачун предсједника Вучића и Његове светости патријарха Иринеја, који су користили сваку прилику да посјете и помажу српски народ у Републици Српској - истакао је Кошарац.

Он је нагласио да је Република Српска посебно захвална предсједнику Вучићу, који је, блиско сарађујући са институцијама Српске, издвојио средства за подршку пројектима у свакој општини у Републици Српској, у општинама Федерације БиХ са већинским српским становништвом, као и средства за помоћ Републици Српској у најтежим данима пандемије вируса корона.

Кошарац је рекао да ће Република Српска заувијек памтити доброчинство, очинску заштиту и велику љубав коју је блаженопочивши патријарх српски Иринеј пружао српском народу у Републици Српској.

- Ми желимо да нови патријарх настави да чини добро српском народу, да додатно ојача духовне и сваке друге везе међу Србима у Републици Српској, Србији и у цијелом региону и да оснажи и учини јединственом нашу цркву. То су наше жеље, а ми се не мијешамо, нити се можемо мијешати у избор наших духовних пастира и апостолски избор Његове светости патријарха српског - поручио је Кошарац.