latinica  ћирилица
27/01/2021 |  12:45 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

Суд одбио пуштање на слободу Тачија и осталих лидера тзв. ОВК

Судија за претходни поступак Специјализованих вијећа тзв. Косова са сједиштем у Хагу одбио је захтјев бранилаца некадашњег главног команданта терористичке тзв. ОВК и предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија за привремено пуштање на слободу.
Специјални суд у Хагу за злочине тзв. ОВК (фото: Europol) -
Специјални суд у Хагу за злочине тзв. ОВК (фото: Europol)

Исту одлуку је донио и поводом захтјева бранилаца Реџепа Сељимија, Кадрија Весељија и Јакупа Краснићија, који су заједно са Тачијем оптужени за низ ратних злочина и злочина против човјечности, саопштено је данас из тог суда у Хагу.

Судија сматра да само притвором могу да се отклоне ризици од њиховог бјекства, оптструкције поступка, утицања на свједоке и чињења даљих кривичних дјела, наводи се у одлуци судије.

Браниоци оптужених су тражили њихово пуштање из притвора и одбрану са слободе нудећи гаранције да неће побјећи, тражећи замјену притвора за кућни притвор и друге мјере, међутим, судија сматра да то није довољно, преноси Тањуг.

Четворица чланова Главног штаба терористичке тзв. ОВК Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими оптужени су по разним видовима кривичне одговорности за ратне злочине и злочине против човјечности у удруженом злочиначком подухвату.

Сва четворица налазе се на једној оптужници.

На терет им је стављен низ ратних злочина међу којима и око 100 убистава Срба, Рома и Албанаца католика, политичких противника и противника терористичке тзв. ОВК.