latinica  ћирилица
27/01/2021 |  13:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Брнабић: Холокауст симбол суноврата човјечанства

Холокауст је симбол суноврата човјечанства и његове страхоте се никада не смију заборавити и поновити, поручила је премијерка Србије Ана Брнабић на научној конференцији поводом обиљежавања Међународног дана сјећања на жртве Холокауста.
Ана Брнабић (фото:atvbl.com) -
Ана Брнабић (фото:atvbl.com)

Брнабићева је на конференцији "Страдање Срба, Јевреја, Рома и осталих на територији бивше Југославије" истакла да се данас сјећамо свих који су страдали у Аушвицу, Дахауу, Јасеновцу, на Сајмишту и многим другим логорима – мјестима која су постала симбол неописиве трагедије, страшних, безумних злочина, која изазивају бол, патњу, ужас и језу, и данас, скоро осам деценија касније.

Подсјетила да је прошле године на овај дан представљала Србију на церемонији обиљежавања 75 година од ослобођења Аушвица, а заједно са њом били и људи из Србије који су преживјели страхоте овог или некох другог логора.

- Због њих, због свих оних који су страдали, због њихових породица, због нас, због свих будућих покољења, важно је да о овоме причамо, јер се страхоте Холокауста не смију заборавити и не смију поновити - подвукла је Брнабићева.

Данас се, каже, поново, као и сваке године клањамо сјенама великог броја жртава – Срба, Јевреја, Рома, антифашиста, свих који су на најсуровији начин невини страдали јер је неко сматрао да имају погрешну боју коже, име или презиме, вјеру или начин живота, који су за своје џелате били само број.

- Холокауст је симбол суноврата човјечанства. Дужни смо да памтимо, како се никада и никоме не би поновило - рекла је Брнабићева.

Брнабићева је нагласила да Србија одлучно одбацује сваки облик ревизије историје, релативизације почињених злочина и сваки облик неонацизма, неофашизма и мржње према припадницима других народа и вјероисповијести.

- Наша је дужност, обавеза и одговорност да се сваки пут и сваки дан јасно и гласно боримо против свих видова и реликта сличних идеологија, данас и у свим наредним годинама - рекла је Брнабићева.

Премијерка је истакла да је поносна што Србија баштини и увијек је баштинила антифашистичку традицију.

Навела је да и данашња конференција симболизује борбу притив зла, насиља, неправде и страха које је фашизам изродио.

- Желим да сви ми будемо глас оних којих више нема и који су свој живот положили за нашу срећнију и бољу будућност, за слободу коју ми данас уживамо. Никада не смијемо да допустимо да тишина превлада и никада не смијемо заборавити - рекла је Брнабићева.

Захвалила се Милки и Новици Антићу који су организовали конференцију, на свему што чине да се злочин никад не заборави и што заједнички његују културу сјећања и поштовања за све жртве злочина.

Kонференција је међународног карактера, а Брнабићева се укључила путем видео-линка.

У склопу конференције одржава се и промоција књиге "Јасеновац мило село моје", аутора Милке Антић и Новице Антића, уз приказивање документарног филма "Јасеновац", аутор Вељка Ђурића Мишина, директора Музеја жртава геноцида Београд.

Kонференцији и промоцији књиге, како је најављено, присуствоваће и једна од најстаријих живих Јасеновчанки и заточеница усташких логора у Јасеновцу и Старој Градишки, Смиља Kотур (93).