latinica  ћирилица
27/01/2021 |  15:13 ⇒ 15:20 | Аутор: СРНА

Отворена изложба "Цртежи" аутора Николине Песлаћ

Изложба "Цртежи", аутора Николине Песлаћ, отворена је данас у Музеју Козаре у Приједору.
Приједор - изложба "Цртежи" - Фото: СРНА
Приједор - изложба "Цртежи"Фото: СРНА

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић рекао је да је ријеч о аутору која је одлуком Умјетничког савјета ове установе била изабрана за излагачку сезону 2020. године, али да је због ситуације са вирусом корона помјерена за ову годину.

- Николина Песлаћ нам се представља са 18 цртежа средњег формата. Ријеч је о актовима који су огољени и даље од коже. Видљива ја анатомија, која је основа за игру ликовности, односно линије и органске облике на тој основи - рекао је Радоњић новинарима у Приједору.

Песлаћева је навела да је ријеч о, углавном, монохромним цртежима, са понеким колористичким акцентима, који подсјећају на анатомске студије, али се детаљнијом анализом види се да се не своди само на то.

- То су прикази човјека, огољеног, крхког, слабог, чији је идентитет у данашњем времену упитан и када је изложен многим различитим притисцима да се прилагођава и постаје нешто што није био и то га чини рањивим и ломљивим. Отвара се питање шта буде са човјеком који је стално изложен притиску? Влико повећање менталних обољења у друштву и небрига о томе могли би бити испод површине свих ових радова - навела је Песлаћева.

Она је рекла да ову серију чини још један рад и да ће је цијелу поклонити Музеју Козаре након изложбе, која ће бити отворена до 27. марта.

- Драго ми је да излажем овдје јер ме Музеј Козаре прати од студентских дана и два пута сам добијала награде за графику које Музеј Козаре сваке године додјељује студентима академије - нагласила је Песлаћева.

Данашњом изложбом започела је ликовна излагачка сезона 2021. у Музеју Козаре, у којој ће доминирати домаћи аутори, што је практичније с обзиром на рестрикције путовања усљед епидемије.