latinica  ћирилица
27/01/2021 |  17:57 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Холокауст - вјечна опомена (ВИДЕО)

На данашњи дан, прије 76 година, јединице совјетске армије ослободиле су логор Аушвиц, у којем је страдало више од милион људи.
Козарска Дубица - Бањац - Међународни дан сјећања на жртве Холокауста - Фото: СРНА
Козарска Дубица - Бањац - Међународни дан сјећања на жртве ХолокаустаФото: СРНА

У комплексу логора Аушвиц, на најстрашније начине уморен је 1,1 милион затвореника, углавном пољских и европских Јевреја, Рома, Пољака, заробљених војника совјетске Црвене армије и припадника других народа.

Поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста положени су вијенци на јеврејско спомен-обиљежје на Новом гробљу у Бањалуци.

Члан Предсједништва Јеврејске општине Бањалука Александра Стевандић рекла је да његовањем културе сјећања жртве Холокауста никада не могу бити заборављене и да се на тај начин може спријечити да се у будућности тако нешто не понови.

Душан Павловић из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих рекао је да је овај дан вјечна опомена свим генерацијама на опасност од тоталитарних и радикалних идеологија.

- Жртва ова два народа управо нас обавезују да спријечимо фашистичке покрете - истакао је Павловић.

Вијенци су положени и у Спомен-подручју Доња Градина. Застрашује податак да је у систему концентрационог логора Јасеновац постојао и логор за дјецу.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац рекао је да су Срби жртве гнусног злочина који су у Другом свјетском рату планирали и спровели припадници усташког покрета и Независне Државе Хрватске, те истакао да то треба да буде вјечна опомена.

- Никада не смијемо заборавити оно што се десило на овим просторима. Садашња Владе Хрватске негира тај ниво злочина који је почињен у систему концентрационог логора Јасеновац - каже Бањац.

Директорка ЈУ Спомен подручје Доња Градина Тања Тулековић каже да се образовањем и сјећањем на жртве Холокауста и усташког злочина геноцида у НДХ боримо против антисемитизма и свих других облика вјерске и расне дискриминације, те историјског релативизма који је присутан посљедњих неколико година.

- Овакав злочин никада, никоме и нигдје више не би смио да се понови - истиче Тулековићева.

Међунардони дан сјећања на жртве Холокауста остаје да трајно свједочи о монструозном геноциду фашиста, истакао је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Никада не смијемо и нећемо дозволити да се историја прекраја и да фалсификати постану истина. Задатак свих нас је да генерације која долазе наставе то свједочење, јер је то наш дуг према жртвама - напомиње Додик.

Захваљујући филму "Дара из Јасеновца", који ће бити приказан и у Америци, свијет ће имати прилику да види све страхоте нацизма у логору Јасеновац, подсјећа предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

Почаст жртвама одата је и у Београду, гдје су положени вијенци на Споменик жртвама геноцида у Другом свјетском рату, на Старом сајмишту.