latinica  ћирилица
27/01/2021 |  19:11 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Због снијега и даље блокирана српска села на подручју Босанског Грахова (ВИДЕО)

На подручју Босанског Грахова бројна сеоска домаћинства, у којима живе српски повратници, немају проходну путну комуникацију због проблема са снијегом.
Босанско Грахово - Фото: РТРС
Босанско ГраховоФото: РТРС

Проблем је настао због недостатка механизације, због чега је ова локална заједница морала да прогласи стање елементарне непогоде како би могла да ангажује фирму за чишћење путева.

Седамдесетосмогодишњи Весељко Јојић, до јуче, није могао из Пећи, села надомак Босанског Грахова.

- Намирнице купујем тек у Грахову које је удаљено негдје око 11 километара. Најгоре је од куће до главне цесте, ту је тешко. Не дај Боже да неког заболи, па шта би онда, морали би га носити од куће до главне цесте - истиче Јојић.

Око 50 становника сеоских подручја Босанског Грахова, међу којима има старих и немоћних, још нема проходну путну комуникацију.

Села Преодац, Стожиште и Тишковац и даље су блокирана. Проблем је настао јер претходна власт није расписала јавни позив за одржавање путева, а ова општина нема комунално предузеће, нити механизацију.

- Дошли смо у ситуацију да морамо да прогласимо елементарну непогоду да би могли да очистимо све путеве и да регуларним путем платимо људе који тај посао раде - истиче Урош Ђуран, начелник Босанског Грахова.

Општина Босанско Грахово надлежна је за одржавање 119 километара некатегорисаних путних праваца и 54 километра локалних путева. Чишћење непроходних путних праваца биће настављено сутра.