latinica  ћирилица
27/01/2021 |  19:21 | Аутор: СРНА

Продановић: Одлука ЦИК-а и Суда неутемељена и политичка

Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић рекао је Срни да је одлука и Суда и Централне изборне комисије БиХ о поништавању избора на већем броју бирачких мјеста у Добоју и Сребреници политичка и да није правно утемељена, те да је ЦИК био дужан да обезбиједи средства за понављање избора.
Лазар Продановић - Фото: klix.ba
Лазар ПродановићФото: klix.ba

- Да су јавности жељели да докажу колики је легитимитет, кредибилитет и интегритет ЦИК-а који треба независно да функционише, онда би све активности за примједбе и кршење Изборног закона БиХ и подзаконских аката на дан избора требали објавити најкасније 30 дана након одржавања локалних избора - рекао је Продановић који је био и члан Интерресорне радне групе парламента БиХ која је радила на измјенама Изборног закона.

Он је додао да су се примједбе на основу графолошког испитивања наводних изборних превара током изборног процеса могле установити у више од три четвртине општина у БиХ.

- Очито је да су чланови ЦИК-а овдје поступили ван било каквих правних прописа и углавном на основу политичких ставова и потребе да укажу како у БиХ само једна политичка опција крива и да се овај изборни процес понови само у ове двије општине чији су кандидати за начелника и одборнике добили највећи број гласова - рекао је Продановић.

Према његовим ријечима, поновно проблематизовање питања да ли ће се избори поновити у року од 15 дана након потврде Суда БиХ одлуке ЦИК-а "истовремено је још више урушавање независности ове институције".

- Било би потпуно логично да се избори одрже у року од 15 дана након одлуке Суда БиХ, како је то законом предвиђено, и проблематизовање тог датума мислим да нема никаквог основа - истакао је Продановић.

Осврћући се на изјаве предсједника ЦИК-а Жељка Бакалара који је рекао да није сигуран да ће избори у Добоју и Сребреници бити поновљени у року од 15 дана због недостатка буџетских средстава, Продановић је оцијенио да је ријеч о правдању немоћи ЦИК-а.

- У укупној ситуацији не видим да би у било ком смислу требало да буде проблем у недостатку буџетских средстава. Ако је било средстава за спровођење избора у свим општинама због чега се не би обезбиједила средства да се овај процес спроведе. Онај ко је донио такву одлуку, требао је да у буџету предвиди средства за такве случајеве, а то је у овом случају ЦИК - истакао је Продановић.

За Добој и Сребреницу су поништени избори на великом броју бирачких мјеста, што је Суд БиХ и потврдио те одбацио све жалбе.

Предсједник ЦИК-а Жељко Бакалар најавио да ће се чланови ЦИК-а састати како би одредили датум расписивања избора и дан када ће их расписати.

Према његовим ријечима, те изборе треба да финансира пола БиХ, а пола локална заједница. "Мораћемо се обратити Савјету министара јер нема буџета БиХ већ је привремено финансирање да се евентуално из текуће резерве обезбиједе средства за дио који се односи на штампање листића, рад главног центра за бројање и друго", рекао је Бакала за портал Кликс.

Он је навео да се из локалне заједнице финаснирају бирачки одбори, општинска, односно градска комисија.

Према његовим ријечима, зависно од одговора, брзине обезбијеђења средстава и евентуалних политичких блокада, биће расписани избори у Добоју и Сребреници.

- Ту су и евентуалне политичке блокаде, на које смо ми већ навикли. Од свега тога ће зависи датум избора и наше одлучивање. Ту је много параметара који треба да се сложе. Имамо и законске рокове, а то је 14 дана од правоснажности одлуке. Било би идеално када бисмо могли у том року, али није први пут да одгађамо датум избора због необезбијеђења средстава. Вјерујем да ћемо у наредним данима имати више информација - рекао је Бакалар.