latinica  ћирилица
27/01/2021 |  21:42 ⇒ 21:46 | Аутор: СРНА

Никола Тесла у писму пријатељу јасно каже: Ја сам Србин

Предсједник Друштва "Михајло Пупин" Александра Нинковић Ташић први пут је показала и прочитала писмо Николе Тесле упућено пријатељу Американцу у коме познати научник јасно истиче своју националну припадност.
Никола Тесла - Фото: Wikipedia
Никола ТеслаФото: Wikipedia

- Ја сам Србин, нема везе гдје сам рођен, то се тада звало Аустрија, али ја сам, по својој мајци Србин који припада најстаријој раси која чини српство - написао је Никола Тесла у писму своме пријатељу.

Ташићева је Теслино писмо прочитала у емисији Клуб два, Радио Београда два.

- Оригинално писмо које сам, са печатом и потписом добила прије неколико дана из Америке, брани Николу Теслу његовим ријечима од злоупотреба којима је био изложен све ове године - истакла је Ташићева.

Она је подсјетила и на раније објављено писмо великог научника из фонда Конгресне библиотеке САД, у којем Тесла истиче да "не постоји народ који је страдао више од српског".

- Због тога што смо толико страдали постали смо народ пјесника и мислилаца. Знате ли шта је рекао велики пјесник Гете о српским народним пјесмама? А шта мислите да би рекао да је био Србин? - пише Никола Тесла 1895. године.

Ташићева је нагласила и да "Американци малу књигу о великом српству Николе Тесле редовно штампају у Конгресној библиотеци и не дозвољавају да падне у заборав, као што ми то чинимо".