latinica  ћирилица
27/01/2021 |  21:54 ⇒ 28/01/2021 | 17:30 | Аутор: РТРС

Одржана Светосавска академија "Звона српске цркве" (ВИДЕО)

Свечана Светосавска академија "Звона српске цркве" одржана је у Културном центру Бански двор у Бањалуци, сходно околностима које је наметнула пандемија вируса корона, без присуства публике.
Светосавска академија - Фото: РТРС
Светосавска академијаФото: РТРС

Част да бесједи на овогодишњој Светосавској академији припала је протонамјеснику Срђану Рољићу.

Протонамјесник Рољић је у бесједи "Свети Сава и наше вријеме" говорио о свим аспектима живота и дјела светог Саве посебно наглашавајући његов значај за српску православну духовност, како у прошлости, тако и данас.

- Светосавска визија живота је свевремено савремена, увијек актуелна. То је уписивање имена Светосаваца у књигу живота. То је визија оцрковљења српског народа који се појављује у јединству, саборности и православљу као првовјерју и правоживљу кроз сљедовања апостолском предању - истакао је Рољић.

Он је рекао да су Савин пут и Савина филозофија прости, али никако и једноставни, јер је то филозофија по Христу.

- Свети Сава је вододјелница српске историје, велика и највећа скретница у историји рода нашега, јер њиме тијело и душу српског народа оживљава Христос Господ духом својим светим - нагласио је Рољић.

У умјетничком дијелу академије учествовали су Мјешовити хор СПД Јединство и Камерни хор Академије умјетности Бањалука, гуслар Владимир Ирић и глумац Народног позоришта Републике Српске Горан Јокић који је говорио духовну поезију посвећену Светом Сави.

Светосавска академија затворена је извођењем свечане пјесме "Живјела Републиком Српска".