latinica  ћирилица
28/01/2021 |  09:47 ⇒ 09:56 | Аутор: СРНА

Соколац: Одржано Светосавско духовно вече

На Светосавској духовној академији на Сокоцу истакнуто је да је Свети Сава све своје знање и смисао живота утемељио на Светом писму, књизи у којој су дати сви одговори на животна питања.
Соколац: Светосавско духовно вече - Фото: СРНА
Соколац: Светосавско духовно вечеФото: СРНА

Протојереј-ставрофор Илија Чупић, старјешина Црквене општине Соколац, рекао је да је Свети Сава оличење доброг пастира и да је чувао српски народ од сваког зла које долази од нечастивога.

Бесједећи о првом српском архиепископу и просвјетитељу отац Чупић је навео да Свети Сава радио на томе да Србе као народ формира у здраву личност утемељену на најјачим и непромјењивим темељима православља - хришћанства чији је темељ сам Бог.

Своје стихове синоћ су говорили локални пјесници Момир Јоловић, Недељко Жугић, Свјетлана Ђурђић, Бојана Марковић, Радислав Ћивша, Милица Боровчанин и Ђорђе Ковачевић.

Млада књижевница Милица Боровчанин, која је већ издала књигу "Безимени човјек", представила се публици пјесмом "Јецаји душе", о, како је рекла, духовној молитви која више проистиче из неке туге.

- Мислим да Света Сава, иако нам је оставио доста тога у предање не би био баш задовољан када би видио шта се све данас дешава по свијету и мислим да управо његова душа, нажалост, јеца кад види на шта је свијет сада спао - истакла је млада књижевница.

Пјесникиња и новинар Бојана Марковић говорила је стихове из своје необјављене збирке пјесама који су одушевили присутне, посебно у пјесми "Молитва".

Светосавско духовно вече организовали су Установа за културу "Перо Косорић" и Народна библиотека Соколац у складу са епидемиолошким мјерама.

Присутни су, осим бесједе о Светом Сави и пјесничких стихова, имали прилику да погледају ликовне радове и рукотворине Даре Рундић и Невене Крунић, које до сада нису афирмисане као ствараоци "малих умјетничких дјела".

Директор Народне библиотеке Соколац Божица Јанковић рекла је новинарима да је публика својом одушевљеношћу показала да овакве манифестације недостају Сокоцу и да ће се локални културни посленици трудити да што више промовишу српску духовност и стваралаштво, промоцијом младих талената и неафирмисаних умјетника.

Програм "Светосавске духовне вечери" употпуниле су младе Сокочанке гитариста Марија Бојат и вокални солиста Маријана Грујић.