latinica  ћирилица
28/01/2021 |  14:42 ⇒ 17:43 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Сарадња Српске и Србије добра и испуњена суштинским стварима

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је сарадња Српске и Србије већ годинама добра, не само зато што је природно да се има такав однос, већ и зато што је испуњена суштинским стварима у свим областима.

- То наши грађани виде и цијене. Многима се та сарадња не свиђа, али пошто знамо да није уперена против било кога, не оптерећујемо се тим стварима. Предсједници Александар Вучић и Милорад Додик су још прије неколико година трасирали тај пут садржајне и свеобухватне сарадње и то је постао стандард за наше институције - рекла је Цвијановић.

Упитана да прокоментарише критике из политичког Сарајева, чак и захтјев групе посланика странака из Федерације БиХ упућен Уставном суду БиХ да преиспита концесије Републике Српске за хидроелектране у горњем сливу ријеке Дрине - Бук Бијела, Фоча и Паунци, као и изградњу аеродрома у Требињу, предсједник Српске је констатовала да само немоћан и несрећан човјек стално хистерише, а онај ко је стабилан, лати се посла.

- Било би добро да у Сарајеву пригрле било који пројекат који је добар за грађане, али то њих не интересује, Они гањају неке политичке вјештице и сва им се политика свела на то. Увијек причају исту причу, ко год шта уради њима је то подривање државе, урушавање суверенитета, неко заобилази институције БиХ... Демагогија и деструкција нон-стоп, охрабрена од појединих странаца. Дакле, ово су нам важни пројекти и срећни смо што их Србија жели реализовати. И треба отклонити све баријере и усмјерити сву енергију да се они и реализују - закључила је Цвијановић.

На питање да ли се реално у овој години може очекивати реализација неких значајнијих и крупнијих пројеката у Републици Српској с обзиром на економску ситуацију, Цвијановић је рекла да су институције Српске посвећени томе, иако су огромна средства отишла у приоритете које је наметнула пандемија - у здравство и подршку привреди.

- Наш је приоритет реализација инфраструктурних и енергетских пројеката дефинисаних са Србијом. Било би добро да и са ФБиХ можемо дефинисати ствари које су важне за грађане оба ентитета, али за љубав увијек треба двоје. Отоврени смо за сарадњу са свима у нашем окружењу и вјерујем да ће доћи вријеме кад ће нас више водити разум, него потреба за оспоравањем - истакла је предсједница Републике Српске у интервјуу Срни.