latinica  ћирилица
28/01/2021 |  21:45 ⇒ 29/01/2021 | 08:01 | Аутор: РТРС

Танасковић: Многи који се куну у Исламску декларацију нису је ни прочитали (ВИДЕО)

Професор Дарко Танасковић рекао је, у нашем политичком магазину Печат, да је изјава лидера СДА Бакира Изетбеговића да су "Срби лош народ" опасна и расистичка изјава која је неспојива са грађанским принципом "један човјек - један глас" за који се Изетбеговић залаже.
Дарко Танасковић, гост емисије "Печат" - Фото: РТРС
Дарко Танасковић, гост емисије "Печат"Фото: РТРС

- Тврдити да је неки народ лош у историји је увијек било контрапродуктивно и сматра се најнижим нивоом комуникације која више није ни политичка, већ расистичка и то нико паметан не ради. У једној дубоко вјерски и национално подијељеној заједници опасно је то тврдити, а с друге стране залагати се за принцип "један човјек - један глас". То је неспојиво и неостварив циљ - рекао је Танасковић.

Он сматра да се иза ове изјаве, као и иза скандалозне изјаве министарке иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић /СДА/ која је упоредила српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика са Адолфом Хитлером, а Србе са нацистима, крију два разлога.

Као први разлог наводи нервозу због тога што је јасно да многи Бошњаци у БиХ више не доживљавају СДА као странку која може да их води ка било чему конструктивном у будућности.

Други разлог је побједа Џозефа Бајдена на предсједничким изборима у САД-у која је, како каже, пружила наду онима на Блакану који мисле да на рачун Срба могу да заврше неке своје "послове" у смислу државности и слично, односно питања Космета и БиХ.

Танасковић наводи да се они ослањају на један дио администрације који има дио утицаја на Бајдена и самог Бајдена, односно његове ставове и раније изјаве, али сматра да се та питања не могу тако лако ријештити како су то неки замислили.

Када је ријеч Републици Српској, Танасковић сматра да је потребно развијати сарадњу са новим америчким предсједником и његовом администрацијом, али истрајати на оном што је Српску одржало а то је јединство Срба око државно-националних циљева.

Говорећи о Исламској декларацији аутора Алије Изетбеговића, Танасковић је истакао да Изетбеговићеви "насљедници очигледно немају капацитет да наставе његов пут и посао, а да то буде на нивоу оног што пише у Декларацији".

- Многи који се куну у Исламску декларацију нису је ни прочитали, као што то обично и бива са таквим документима - каже он.

Танасковић наглашава и да предаја Исламске декларације амбасадорима БиХ из реда бошњачког народа, а с друге стране сатанизација Меморандума САНУ, иако се та два документа никако не могу поредити, представља најбољи примјер двоструких стандарда и огромне подијељености у перцепцији реалности у БиХ.