latinica  ћирилица
30/01/2021 |  07:55 ⇒ 13:27 | Аутор: РТРС

Биљана Абула - Од стјуардесе до пилотa путничког авиона (ВИДЕО)

Биљана Абула из Пала већ пет година ради за авио-компанију "Катар ервејз" као стјуардеса. Кроз тај посао открила је љубав и страст за летење, па се одлучила за корак даље и уписала је Академију за пилоте у Мађарској. Однедавно има пилотску лиценцу за управљање авионом и жеља јој је да постане и капетан путничког авиона.
Биљана Абула - Фото: РТРС
Биљана АбулаФото: РТРС

Након што је завршила Факултет за криминалистику у Сарајеву, жељно је очекивала да почне да ради, али у струци није могла наћи посао. Када је чула за конкурс који је компанија "Катар ервејз" у марту 2015. расписала за стјуардесе без размишљања се пријавила. Била је једна од око 400 пријављених кандидаткиња, а само њих пет је добило посао. Кроз посао стјуардесе се заљубила у авијацију и авионе.

Биљана је тако постала једна од ријетких жена пилота, јер и у компанији у којој тренутно ради, као и генерално у свијету, знатно је мање жена које се могу похвалиту да су пилоти.

С нестрпљењем очекује да уђе и у кокпит путничког авиона, али то ће ипак морати још мало да причека , јер су све регрутације тренутно паузиране због ситуације са вирусом корoна. Након што прође процес регрутације, компанија одлучује на којем типу авиона су им потребни пилоти, да ли је то Боеинг или Аирбус, и слиједи још додатних неколико мјесеци обуке. Биљана ту види своју нову шансу.

Биљана је тренутно у Палама и користи ову неочекивану паузу да проведе вријеме са породицом и пријатељима јер је током протеклих година, како каже, због посла пропуштала битне датуме и празнике.

Пронашла је себе и свој животни позив у авио-индустрији и пилотирање је њена највећа страст и жеља и до сада је пилотирала на више различитих авиона.

Полако али сигурно остварује своје снове, а за то је каже, потребно вјеровати у себе, никада не одустати, улагати у образовање и учити стране језике. Уз све то потребно се наоружати и стрпљењем јер ниједан успјех не долази преко ноћи.