latinica  ћирилица
30/01/2021 |  15:30 ⇒ 19:32 | Аутор: СРНА

Потребна ревизија регистра бораца и нови закон о њиховим правима

Представници удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата који су присуствовали данашњем састанку у Бањалуци сагласили су се да је потребно извршити ревизију регистра бораца и донијети нови закон о њиховим правима.
Састанак представника удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата у Бањалуци - Фото: СРНА
Састанак представника удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата у БањалуциФото: СРНА

Данашњи састанак у Бањалуци организовало је удружење грађана "Ветерани Републике Српске".

Предсједник "Ветерана Републике Српске" Зоран Миљановић изјавио је новинарима у Бањалуци да су се на данашњем састанку сагласили да борачке категорије морају да уђу у Устав Српске као оснивачи, те да треба донијети нови закон јер постојећи не обухвата правилно права која борци и њихове породице заслужују.

Миљановић је нагласио да је на састанку констатовано да треба извршити ревизију регистра бораца, јер "има превише људи који не заслужују да добијају борачки додатак".

Он је напоменуо да у регистру тренутно има 209.000 категорисаних живих бораца. "Послије 25 година, то је фрапантан податак. Кад смо изашли из рата имали смо око 170.000 категорисаних бораца, а 2021. године имамо 209.000", навео је Миљановић.

Миљановић каже да борци сматрају да је "у регистар ушло много дезертера, донатора и да примају борачки додатак као борци прве или друге категорије".

- Све то иде на уштрб правих бораца, гдје имамо доста људи који нису категорисани и једноставно они морају да добију већа права - истакао је Миљановић.

Предсједник Удружења ветерана "Гарда пантери" из Бијељине Петар Цвијетиновић рекао је да су дошли на данашњи састанак да пруже подрушку иницијативи, односно приједлогу новог закона о правима бораца који је припремило удружење "Ветерани Републике Српске".

Цвијетиновић је рекао да је његово удружење предложило да се уради нова категоризација бораца и да тај посао врше ратни командант јединица и старјешински кадар јер они најбоље знају ко је био на првој линији фронта, а ко позадинац.

- Друга ставка коју је предложило наше удружење тиче се подршке борцима Војске Републике Српске /ВРС/ осуђеним и оптуженим за ратне злочине - рекао је Цвијетиновић.

Он је нагласио да институције Српске требају да нађу рјешења како да подрже борце ВРС осуђење за ратне злочине, који су у затвору, али и њихове породице.

Цвијетиновић је рекао да "Гарда пантери" има комплетну евиденцију и да се у регистру ове бригаде налази 2.660 људи који су прошли кроз јединицу.

Потпредсједник Организације старјешина ВРС, пуковник у пензији Мирко Тривић рекао је да је у протеклом рату учествовало више од 20.000 старјешина ВРС и да ово удружење функционише од 2017. године.

Он је додао да ова организација настоји да допринесе изради новог или измјени постојећег закона о правима борачих категорија.

Предсједник Удружења пензионисаних полицијских службеника МУП-а Републике Српске Родољуб Видаковић нагласио је да је да су полицијски службеници дали огроман допринос у одбрани Републике Српске, те додао да је био јако изненађен када је данас чуо податак о броју лица која примају борачки додатак.

Он је додао да су пензионисани полицијски службеници прошле године основали ово удружење да би заштитили своја права и интересе, јер се нису препознали ни у једном удружењу.

Удружење грађана "Ветерани Републике Српске" упутило је позив за учешће на данашњем састанку у Бањалуци републичкој Борачкој организацији, Републичкој организацији породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, Савезу ратних војних инвалида, Савезу логораша Српске, Организацији ампутираца "Удас".

На скуп су позвани и Организација старјешина ВРС Бањалука, удружења "Вукови са Дрине" из Зворника, "Гарда пантери" из Бијељине, "Специјална јединица Пеша" из Брчког, "Тобутски соколови" из Лопара, "Вукови са Вучијака" из Прњавора, "Први батаљон војне полиције" из Бањалуке, те Удружење пензионисаних припадника полиције.

Састанак је одржан у просторијама Вијећа народа Републике Српске.