latinica  ћирилица
30/01/2021 |  19:14 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Додик: МИП и Турковићева настављају да узурпирају надлежности Предсједништва БиХ (ВИДЕО)

Министарство спољних послова на челу са министром Бисером Турковић, неовлашћено је упутило вербалну ноту Хрватској у име БиХ, чиме су по ко зна који пут узурпиране надлежности Предсједништва, рекао је за СРНУ српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик.
Милорад Додик (Фото: Спутњик) -
Милорад Додик (Фото: Спутњик)

Турковићева, каже Додик, користи чињеницу што Хрватска, заједно са Италијом, проглашава искључиву економску зону у Јадрану да поново затражи оно што бошњачка политичка елита у Сарајеву одавно тражи, а то је такозвани слободан и неограничен приступ БиХ отвореном мору.

Бисера Турковић поново самоиницијативно преузима надлежности Предсједништва БиХ и нарушава билатералне односе са Хрватском, каже српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик. Турковићева је, каже Додик, упутила вербалну ноту Хрватској, покушавајући да оствари тежње политичког Сарајева да БиХ добије слободан и неограничен приступ отвореном мору, иако БиХ нема право на то.

- Најприје треба имати у виду да нису повријеђена права БиХ у поступку проглашења искључиве економске зоне од Хрватске и да се та земља у том погледу понаша коректно. Међутим, Турковићева по свом старом обичају, самоиницијативно, без сагласности Предсједништво, из својих ускостраначких порива покушава поновно да затражи такозвани суверени приступ БиХ отвореном мору, иако је познато већ деценијама да БиХ нема право на оно што би се нормално подразумијевало под 'слободним и неограниченим приступом' - рекао је Додик.

Турковићева је, каже Додик, прије него што је дала овлашћење да Министарство које води упути вербалну ноту Хрватској, била дужна да затражи од Предсједништва да заузме став о питањима која су из домена спољне политике. Међутим, додаје, Турковићева поново игнорише уставне надлежности Предсједништва.

- Министарство спољних послова самовољно је упутило вербалну ноту Хрватској, без сагласности Предсједништва, у којој су изнијели своје и, вјероватно, ставове Турковићеве. Ово је још једна потврда да МИП и Турковићева упорно самоиницијативно и без било какавих консултација са Предсједништвом иступају према другим државама мимо било каквог закона и Устава БиХ - истакао је Додик.

Додик је нагласио да Турковићева веома добро зна да је спољна политика у надлежности Предсједништва БиХ, али она и министарство које води упорно крше Устав и износе личне ставове чиме нарушавају углед БиХ што дугорочно може имати посљедице и утицати на сарадњу са Хрватском.

- Наравно, према међународним конвенцијама и обичајном праву, БиХ свакако има право на такозвани нешкодљиви пролаз кроз хрватске територијалне воде и обрнуто и то нико не оспорава, напротив, Хрватска изричито признаје - рекао је Додик.

Захтјев Турковићеве није утемељен на међународном праву, каже Додик и због тога он не може бити прихваћен, а њени поступци као министра спољних послова су мимо закона и Устава БиХ што свакако повлачи дисциплинску и кривичну одговорност.

Додик је позвао Тужилаштво БиХ да покрене истрагу у вези са овим питањем.